Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt Japán felé

Észak-Korea ballisztikus rakétát indított vasárnap a Japán (Keleti)-tenger irányába – jelentette a Jonhap dél-koreai hírügynökség katonai forrásra hivatkozva.

A helyi idő szerint valamivel reggel nyolc óra előtt fellőtt rakéta típusát még nem állapították meg. Az ország északnyugati részéről, egy kísérleti támaszpontról indították, útvonalát még vizsgálják – közölte a dél-koreai vezérkari főnökség. A Jonhap dél-koreai hírügynökség értesülése szerint a rakéta mintegy 500 kilométert tett meg, ami jóval kevesebb, mint a tavaly többször is sikertelenül kipróbált Muszudan típusú közepes hatótávolságú rakéta, amely elvileg képes megtenni 3000 kilométert. Katonai körökben van olyan feltételezés is, hogy egy újabb típusú hajtóművet próbáltak ki.

Trump reakciójára voltak kíváncsiak?

Kim Dzsongun észak-koreai vezető az idei újévi beszédében azt mondta, hogy próbaindítása előtti utolsó szakaszban van egy interkontinentális ballisztikus rakétájuk. A Pentagon közölte, hogy észlelték az indítást, és figyelemmel követik a fejleményeket. A japán kormány közölte, hogy a rakéta nem érte el az ország területi vizeit, hanem a tengerbe csapódott. A rakéta nem fenyegette az Egyesült Államokat, de nem lehet tudni, hogy a kísérlet sikeres volt, vagy kudarccal ért véget - tudatta a Pentagon.

Az új amerikai elnök hivatalba lépése óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet, amellyel Phenjan esetleg Donald Trump hozzáállását is tesztelni akarja. Az indítás idején Trump Abe Sindzó japán miniszterelnökkel együtt a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago üdülőkomplexumában tartózkodott, ahová a két politikus az elnöki különgéppel utazott a washingtoni tárgyalások után. Néhány órával az indítás után a szókimondó stílusáról ismert Trump meglepően szűkszavú nyilatkozatott tett Sindzó társaságában. „Csupán azt akarom, hogy mindenki tudja, és teljesen tisztában legyen vele: az Egyesült Államok száz százalékig nagyszerű szövetségese, Japán mögött áll” - mondta Donald Trump, és nem tett említést az észak-koreai rakétaindításról, újságírói kérdésekre sem válaszolt.Sindzó viszont „teljesen tűrhetetlennek” nevezte a rakétakísérletet, és leszögezte, hogy Észak-Koreának teljesítenie kell az ENSZ Biztonsági Tanács rá vonatkozó határozatait.

Közös álláspont 

Dél-Korea és az Egyesült Államok „megállapodott, hogy kiaknáznak minden lehetőséget arra, hogy megzabolázzák az észak-korai provokációkat” – közölte a szöuli elnöki hivatal, miután a két ország elnöki nemzetbiztonsági tanácsadója telefonon konzultált.

A japán kormány kabinettitkára bejelentette, hogy „erős tiltakozást” küld Phenjannak Pekingen keresztül, mivel „nyílt provokációnak” tartja a rakétakísérletet éppen abban az időpontban, amikor amerikai–japán csúcstalálkozó zajlik. Észak-Korea legfontosabb diplomáciai szövetségeseként Kína kulcsfontosságú a kommunista állam rakétaprogramjának korlátozásáért tett erőfeszítésekben – vélik Tokióban.

Kapcsolódók

Kimaradt?