Románia adósai: Irak, Szomália, Líbia, Észak-Korea, Kuba

A világ legszegényebb országaitól kellene behajtanunk majd 900 millió dollárt. A legnagyobb adósunk Irak, 612 millió dollárral.

Több mint 26 évvel a rendszerváltás után Romániának még mindig vannak behajtásra váró kinnlevőségei, melyek a kommunista érában, az úgynevezett baráti országokkal folytatott külkereskedelem vagy a  gazdasági együttműködés más formái révén halmozódtak fel.

A parlamentet a helyzetről rendszeresen tájékoztató pénzügyminisztérium 2016 június végi jelentése szerint a követelések összege 868,8 millió dollár és 1,4 milliárd konvertibilis rubel. A napi árfolyamon 1,4 milliárd rubel 23,5 millió dollárnak felel meg, a teljes adósságállomány tehát 892,3 millió dollár.

A követelések behajtása csigalassúsággal folyik, a tavalyi év első hat hónapjában az adósok mindössze 32 millió dollárt törlesztettek. Szakemberek szerint kétséges, hogy sikerül-e valaha a teljes összeget visszaszerezni, egyrészt mivel az akkoriban a kommunizmus felé kacsingató harmadik világbeli országokkal folytatott kereskedelem gyakran nem a szó szoros értelmében vett szerződések alapján folyt, másrészt az adósok zömét koldusszegény országok teszik ki, melyek lényegében nem fizetőképesek.

Egy részétől már búcsúzhatunk

A pénz egy része már egész biztosan elveszett, ugyanis Irak a legnagyobb adósunk volt, ám a Szaddam-rezsim bukását követően a nemzetközi közösség eltörölte a közel-keleti olajország tartozásainak nagyobbik részét. Ezen akció keretében Románia 2 milliárd dolláros követelésről mondott le, ezzel segítendő az iraki gazdaság konszolidációját.

A teljes dolláralapú kinnlevőség 72,2 százalékát kitevő 627,5 millió dollár behajtására van némi esély, ugyanis az adós országok elismerték a tartozásukat és kormányközi szerződésekben vállalták, hogy kiegyenlítik azt. A fennmaradó 241,3 millió dollár behajtásának már jóval kisebb a esély, mivel a szóban adósokkal egyelőre nem sikerült egyezségre jutni.

Az adósok listájának első pozícióját, a 2 milliárd dolláros tétel elengedése ellenére Irak foglalja el, 612 millió dollárral. Hogy a közel-keleti ország ilyen szép összegű adósságot halmozott fel irányunkban, az a magyarázata, hogy a 70-es és a 80-as években Románia hetedik számú kereskedelmi partnere volt. A második helyen Szudán áll 169 millió, a harmadikon pedig Líbia 45 millió dollárral. Tartozik még nekünk Nigéria, Mozambik, a Közép-Afrikai Köztársaság, Szomália, Guineea, Észak-Korea, Tanzánia, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Kuba.

Kuba nem ismeri el tartozását

Ez utóbbitól szinte biztos, hogy egy vasat sem fogunk látni, ugyanis a karibi állam nem ismeri el a tartozását. Líbia és Szomália szintén nem vállalt még szerződéssel szavatolt kötelezettséget tartozásai kiegyenlítésére, ugyanakkor kérdéses, mekkora volna a gyakorlati jelentősége egy ilyen dokumentumnak, lévén, hogy mindkét országban teljes az anarchia, jelentős területeket a kormánnyal harcban álló felkelők ellenőriznek, a hivatalos vezetés pedig valószínűleg akkor sem tudna adósságot törleszteni, ha szándékában állna, azon egyszerű oknál fogva, hogy a gazdaság, képletesen és szó szerint is, romokban hever.

A Ceaușescu-korszakból örökölt kinnlevőségek ellenére Románia nettó adósnak számít, az ország külföldi tartozásai jelenleg kb. 89 milliárd eurót tesznek ki.

Kimaradt?