Trumpot nem engednék beszélni a brit parlamentben

A brit parlament alsóházának elnöke nem akarja, hogy Donald Trump amerikai elnök beszédet mondjon a törvényhozás két házának tagjai előtt.

Theresa May brit miniszterelnök múlt havi washingtoni látogatásán állami látogatásra szóló meghívást adott át Trumpnak, aki a meghívást elfogadta. A London által állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a brit uralkodó vendégei, és II. Erzsébet királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.

Trump elődje, Barack Obama 2011-ben járt állami látogatáson Londonban, és beszédet is mondott az alsóház és a felső kamara, a Lordok Háza tagjai előtt.

John Bercow, az alsóház elnöke azonban hétfőn, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: már a muszlim többségű országokból érkezők beutazására Trump által kihirdetett tilalom előtt is erőteljesen ellenezte, hogy az amerikai elnök "rasszista és szexista" megnyilvánulásai miatt felszólaljon a parlamentben, azóta pedig "még erőteljesebben" ellenzi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?