Közel 12 ezer eurós kártérítést ítélt meg a CEDO a clejani Boacă családnak

Ismét megbüntette Romániát az Európai Emberjogi Bíróság (CEDO) a romák ellen elkövetett erőszakos cselekedetek miatt - közli az Agerpres hírügynökséggel a Romani CRISS szervezet. 

Keddi közleményében a romák jogait védő szervezet tájékoztat: a CEDO megállapítása szerint Románia nem tartotta tiszteletben az Európai Emberjogi Megállapodás 3. cikkelyét, amely kimondja, hogy „senkit nem szabad kínzásnak, valamint embertelen, lealacsonyító büntetéseknek vagy bánásmódnak kitenni.” A CEDO a roma etnikumú panaszosoknak 11 700 eurós erkölcsi kártérítési összeget ítélt meg. 

A Romani CRISS közleményéből kiderül, hogy a panaszosok a romániai rendőrök romák ellen tanúsított erőszakos bánásmódja miatt tettek feljelentést a CEDO-nál. A szervezet hozzáteszi, a roma lakosságot érő rendőri visszaéléseket az államnak kellene megvizsgálnia és megelőző intézkedéseket hoznia ezekkel kapcsolatban.

A CEDO-hoz benyújtott panasz értelmében 2008. augusztus 27-én a Giurgiu megyei rohamrendőrség alakulata házkutatási engedély nélkül behatolt a Boacă család Clejani településbeli otthonába, indokolatlanul erőszakot használt, könnygázt vetett be és kárt tett a magántulajdonban.

A CEDO döntése leszögezi, hogy a romániai hatóságok nem vizsgálták ki érdemben I. Boacă panaszát, kizárólag a rendőrök nyilatkozatait vették figyelembe, a panaszos családjának egyetlen tagját sem hallgatták meg az ügyben. A rendőrség nem tudta megindokolni a Boacă család otthonában tanúsított erőszakos fellépést - teszi hozzá a közlemény. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?