Azonosították a quebeci mecsetnél lövöldöző férfit

A kanadai rendőrség a québeci iszlám kulturális központban végrehajtott vasárnap esti lövöldözés egyetlen gyanúsítottjaként azonosította a huszonhét éves Alexandre Bissonette francia ajkú kanadai férfit, aki ellen gyilkosság és gyilkossági kísérlet vétségében javasol vádemelést.

A rendőrségi nyomozás alapján a kanadai hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalembert hat rendbeli gyilkosság és öt rendbeli gyilkossági kísérlet vádjával kell felelősségre vonni. Az iszlám kulturális központ mecsetjében ugyanis a lövöldözésnek hat halálos áldozata volt, a tizennyolc sebesült közül ötöt súlyos állapotban kezelnek kórházban.

A rendőrség közlése szerint egyelőre folytatódik a nyomozás, amely esetleg újabb bizonyítékokkal szolgálhat arra vonatkozóan, hogy a fiatalembert terrorizmus és a nemzetbiztonság elleni merénylet vádjával lehetne bíróság elé állítani. A támadás egyik korábban feltételezett elkövetőjét, Mohamed Khadirt ugyanakkor kihallgatása után szabadlábra helyezték, ő tanúként szerepel majd az ügyben.

Az eddigi vizsgálatok szerint Alexandre Bissonette követte el a merényletet. Miután a mecsetben lövöldözött, kiment a gépkocsijához, s onnan maga hívta telefonon a rendőröket, akik azonnal őrizetbe vették. Gépkocsijában egy pisztolyt és két Kalasnyikov-gépkarabélyt találtak. A másik korábbi gyanúsítottat a közelben lévő Orléans-ban fogták el.

A fiatalemberről annyit lehet tudni, hogy a mecset közelében lévő Laval egyetem hallgatója, antropológiát és politikatudományt tanul. A helyi sajtó érdeklődött felőle évfolyamtársainál, akik elmondták, hogy Bissonette jobboldali radikális nézeteket vall.

A lövöldözés vasárnap, az esti ima végén történt, az első hírek még több támadóról szóltak, akik a központ mecsetében tüzet nyitottak a férfiak számára fenntartott részen, ahol 50-100-an tartózkodtak. A merényletben hat ember meghalt, és tizennyolcan megsebesültek. A hatóságok információi szerint a támadást harminckilencen vészelték át épségben.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „muszlimellenes terrortámadásnak” nevezte a lövöldözést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?