A magukat kiskorúnak valló menedékkérők többsége nem kiskorú?

 A Dániában menedéket kérő, kísérő nélküli, magukat kiskorúaknak vallók túlnyomó többsége idősebb 18 évesnél - jelentette pénteken az EUObserver nevű brüsszeli hírportál a Jyllands-Posten című dán napilapra hivatkozva.

A lap a koppenhágai igazságügyi orvos szakértői intézet vizsgálati eredményeire hivatkozik. Az intézet 800 menedékkérőt vizsgált meg az ujjak és a fogak röntgenfelvételének segítségével, akik kiskorúnak vallották magukat. Egyes szakértők szerint a fogak röntgenfelvétele alapján nem lehet biztos következtetéseket levonni az illető korára vonatkozóan.

Svédországban szeptemberben jelentette be a stockholmi társintézet, hogy a jövő év elejétől életkorvizsgálatnak vetik alá a kísérő nélkül érkezett, fiatalkorú menedékkérőket. A törvényszéki orvos szakértők a bölcsességfogak és a térdízületek röntgenvizsgálatával állapítják majd meg a menedékkérőkről, hogy valóban fiatalkorúak-e.

Elias Palm törvényszéki orvos szakértő újságíróknak elmagyarázta: nincs olyan diagnosztikai eljárás, amellyel egy ember életkorát pontosan meg lehetne határozni, azonban a tervezett vizsgálatokkal legalább hozzávetőleges következtetéseket levonhatnak.

A vizsgálatra akkor kerül sor, ha egy fiatalkorú bevándorló nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani életkorát, vagy az illetékes menekültügyi ügyintéző kétségbe vonja erre vonatkozó állítását. A tesztet önkéntes alapon végzik, azonban azok a migránsok, akik megtagadják, arra számíthatnak, hogy menedékkérelmük elbírálása során felnőttként fogják kezelni őket.

Svédország minden más európai államnál több fiatalkorú menekültet fogadott be. Tavaly több mint 35 ezer, magát kiskorúnak valló illegális bevándorló érkezett a skandináv államba kísérő nélkül, 90 százalékuk fiatal fiú volt, és legtöbbjüknek nem volt semmiféle azonosító okmánya.

Kimaradt?