Durva fenyegetést kapott Törökország az Iszlám Államtól

Abi al-Hasszán Muhádzsir, az Iszlám Állam új szóvivője hétfőn közzétett hangfelvételen a török nagykövetségek elleni támadásokkal fenyegetett és felszólította a terrorszervezet védőit az iraki Moszul közelében lévő Tal-Afar településén, hogy tartsanak ki a többfrontos támadások ellenére.

"Semmisítsétek meg járműveiket, hajtsatok végre rajtaütésszerű támadásokat ... búvóhelyeiken, hogy ismerjenek meg valamennyit nyomorúságotokból, és ne beszéljétek rá magatokat a menekülésre" - bíztatta a dzsihadisták harcosait a szóvivő az Iszlám Államhoz köthető al-Furkán nevű hírportálon közzétett hangfelvételében.

Muhádzsir továbbá elmondta: az iszlamisták támogatói támadni fogják "a világi, eretnek török kormány minden biztonsági, katonai, gazdasági és sajtó létesítményét, még a nagykövetségeit és konzulátusait is, amelyek képviselik világszerte".

Egyenlőre nem lehetett független forrásból ellenőrizni a hangfelvétel valódiságát. Az Egyesült Államok szeptemberben erősítette meg, hogy a dzsihadisták korábbi szóvivőjét, Abu Mohammed al-Adnanit augusztus 30-án likvidálták egy légicsapással Szíriában.

Az Iszlám Állam Szíriában Törökország támogatását élvező felkelőkkel harcol, míg a szomszédos Irakban az Egyesült Államok segítette helyi biztonsági erőkkel küzd.

Kapcsolódók

Kimaradt?