Brüsszeli robbantások: fegyverszállítókat ítélt el a bíróság

Szabadságvesztésre ítélte a brüsszeli büntetőbíróság kedden azt a négy fiatalembert, aki lőszerrel látta el a brüsszeli metróban márciusban öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraouit – közölte kedden az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió.

A beszámoló szerint a négy fiatalembert többek között bűnszervezetben való részvétel és tiltott fegyverkereskedelem miatt ítélték el. A bíróság szerint az AK-47-es gépkarabélyhoz való lőszerrel –amellyel ellátták a későbbi terroristát – ugyan nem tilos kereskedni, de az eladott mennyiség „rendkívül nagy volt.”
A terrorszervezetben való részvétel vádját mind a négyük esetében ejtette a bíróság, bár megjegyezte, hogy az el-Bakraoui fivérek tevékenysége ismert volt a csoport vezetői előtt. Mohamed B.-t három év és három hónap (ennek fele felfüggesztett) börtönbüntetésre ítélték. Aboubaker O. három év (ennek fele felfüggesztett) szabadságvesztést kapott. Zoher E.H.-t három év, Yassine L.-t két év felfüggesztett szabadságvesztére ítélték.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar.Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?