A kormánycsapatok gyorsan haladnak előre Aleppóban

A szíriai kormánycsapatok gyorsan haladnak előre az aleppói lázadók kezében lévő negyedekben, miközben országszerte közel egymillióra nőtt az ostromlott helyeken élők száma - számolt be a Biztonsági Tanácsnak a világszervezet humanitárius akcióinak felelőse.

Stephen O,Brien a testület elmondta, hogy az ellenfelek ostroma alatt élő emberek száma egy év alatt 393 700-ról 974 080-ra nőtt. „A lakosokat elszigetelik, kiéheztetik, bombázzák, és megfosztják az orvosi és humanitárius segítségtől abból a célból, hogy menekülésre kényszerítsék őket... Ez szándékos taktika... a kollektív büntetés egy bizonyos formája” - írta le a helyzetet a diplomata.

Aleppó keleti fele 2012-ben került a felkelők kezére. Jelenleg mintegy 250 ezren élnek ott, akiket több mint négy hónapja nem lehet ellátni élelmiszerrel és más segítséggel.

A Biztonsági Tanácsban Matthew Rycroft brit nagykövet „barbárságnak” minősítette a Kelet-Aleppó ellen folytatott légi hadjáratot, francia kollégája, Francois Delattre pedig elítélte azt a „totális háborús stratégiát, amelynek célja Aleppó bármi áron való visszafoglalása”.

A város felkelők kezén lévő kerületeiben hétfőn szünet nélkül folyt a bombázás. A kormánycsapatok most először behatoltak egy északkeleti negyedbe, és megszilárdították állásaikat. A negyednek szimbolikus jelentősége van, mert a felkelők ez foglalták el a városból először 2010-ben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?