Drámai videó: puszta kézzel ásták ki a kisfiút romok alól Aleppóban

Legalább 27 polgári személy halt meg, miután a szíriai kormányerők légiereje és tüzérsége Aleppó város lázadók kezén lévő keleti negyedeit bombázta szombaton, a hadsereg offenzívájának ötödik napján. Közben bejárta a világot egy felvétel, amelyen puszta kézzel ásnak ki élve a romok közül egy kisfiút.

Rámi Abder-Rahmán, a Szíria-szerte informátorok hálózatával rendelkező, londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) vezetője közölte, hogy “gyakorlatilag Kelet-Aleppó egyetlen negyedét sem kímélték a rendszer szombati támadásai”.

Az OSHD adatai szerint kedd óta legalább 92 civil halt meg a Bassár el-Aszad elnök hadserege által Szíria második legnagyobb városának lázadó kézen lévő negyedei ellen végrehajtott támadásokban.

Az ENSZ szíriai humanitárius koordinátora, Ali az-Zaatari és Kevin Kennedy regionális humanitárius koordinátor közölte: a világszervezetet rendkívül elszomorítja és elborzasztja az erőszakos cselekmények több szíriai térségben történt kiterjedése. A tisztségviselők felszólították a konfliktusban szemben álló feleket, hogy szüntessék be a polgári lakosság és a civil létesítmények ellen válogatás nélkül indított támadásaikat.

Az AFP francia hírügynökség Aleppóban tartózkodó tudósítója péntek óta becsapódó rakéták, lövedékek és robbanó hordók félelmetes dörejét hallotta, megremegett a talaj és a lakóházak. A tudósító szerint nincs áramszolgáltatás, üzemanyag híján az áramfejlesztők sem működnek a kormányerők által négy hónapja ostromolt városrészben.

A fehérsisakosok – a lázadó kézen lévő övezetekben tevékenykedő mentők – szombaton a támadások hevességéről tanúskodó videókat és fényképeket tettek ki a Facebook-oldalukra. Az egyik videón önkénteseket látni egy utcán egy vérrel borított holttest mellett. A Twitteren pedig arról tettek közzé drámai videót, hogyan mentenek ki puszta kézzel egy kisfiút a romok alól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?