Támadásra készülnek az oroszok Aleppónál

Arra készülnek az Admiral Kuznyecov orosz repülőgép-hordozó fedélzetén lévő harci gépek, hogy a közeli órákban csapást mérjenek a szíriai kormányellenes fegyveresek Aleppó környéki állásaira - közölte kedden az Interfax hírügynökség, az orosz védelmi minisztériumból származó forrásokra hivatkozva.

A készülő csapást az Admiral Kuznyecov és az általa vezetett orosz hadiflotta-kötelék nagy pontosságú fegyverekkel felszerelt hajói fogják végrehajtani.

A Gazeta.ru hírportál ugyancsak a védelmi tárcától úgy értesült, hogy az Admiral Kuznyecovról felszálló gépek a közeli napokban készülnek támadásokat végrehajtani Szíriában. A flottakötelék légi-és rakétacsapásainak fő célja annak megakadályozása lesz, hogy Aleppó keleti negyedeibe „bandák” hatoljanak be.

„A csapások után egyszerűen el lehet majd felejteni, hogy az Aleppó keleti negyedeiben körülzárt terroristák támogatást kapjanak” - mondta a portálnak a név nélkül nyilatkozó illetékes, aki szerint a kormányellenes szíriai csoportok erőik átcsoportosítására használták fel az orosz és a szíriai haderő által meghirdetett humanitárius szüneteket.

Az orosz védelmi tárca szerint az orosz légierő október 18. óta nem hajtott végre légicsapásokat Aleppó környékén. Az orosz harci gépek 2015. szeptember 30-án avatkoztak be a szíriai polgárháborúba, az ország elnöke, Bassár el-Aszad Moszkvához intézett kérése nyomán.

Az orosz Északi Flotta szíriai partok közelébe érkezett kötelékének az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó mellett tagja még egyebek között a Pjotr Velikij (Nagy Péter) atommeghajtású rakétahordozó, valamint a Szeveromorszk és a Vice-admiral Kulakov tengeralattjáró-elhárító hajó.

A szíriai kormányerők egy fontos városnegyed elfoglalásával a legnagyobb sikerüket érték el az Aleppó bevételéért szeptember óta folytatott hadjáratukban - jelentették kedden szíriai katonai források és helyszíni megfigyelők.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) megerősítette, hogy a hadsereg és szövetségesei teljesen az ellenőrzésük alá vonták a város délnyugati peremén fekvő, úgynevezett 1070 lakás negyedet és a körülötte emelkedő dombokat, valamint a Minian nevű falut. Ezeket a területeket nyár óta ostromolták a kormánycsapatok.

A város keleti felét védő két kormányellenes fegyveres csoport ugyanakkor azt közölte, hogy embereik még harcolnak, hogy visszafoglalják a területet.

Kapcsolódók

Kimaradt?