Trump telefonon beszélt a lengyel elnökkel

Az Egyesült Államok fontos szövetségesének nevezte Lengyelországot Donald Trump megválasztott amerikai elnök az Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott szerda esti telefonbeszélgetésben - közölte a lengyel elnöki hivatal csütörtökön.

A közlemény szerint Trump arról biztosította lengyel partnerét, hogy Lengyelország "a kétoldalú kapcsolatok minden vonatkozásában" számíthat az Egyesült Államokra. A megválasztott amerikai elnök az is elmondta, hogy tiszteli az Egyesült Államokban élő lengyel közösséget és annak hozzájárulását az amerikai társadalom és az amerikai gazdaság fejlődéséhez.

A lengyel sajtóban olvasható politológusi kommentárok szerint az Egyesült Államokban élő több mint 10 millió lengyel az amerikai elnökválasztáson a mérleg nyelvének szerepét tölthette be, Trump javára billentve a szoros választási küzdelmet.

E kommentárok szerint az előző választási időszakokban inkább a demokratákra szavazó amerikai lengyelek ezúttal többségükben a republikánus jelölt mellett dönthettek. Ennek vélhetőleg mindenekelőtt a demokraták hagyományos védőbástyáját jelentő Pennsylvania, Michigan és Wisconsin államokban volt jelentősége, ahol Trump győzött, és ahol több százezres lengyel közösségek élnek.

Trump szeptember végén találkozott Chicagóban az ott élő lengyelekkel, és többek között azt mondta, hogy az erős Lengyelországot és erős Kelet-Európát támogatja, mint "a biztonság és a szabadság alapját".

A PAP hírügynökség kérdésére, hogy a beszélgetés során elhangzott támogató nyilatkozat a júliusi varsói NATO-csúcson hozott megállapodások megvalósítására is vonatkozik-e, Krzysztof Szczerski, az elnöki hivatal külügyi államtitkára annyit mondott: "Trump hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli Lengyelországot mint az Egyesült Államok szövetségesét, és jó lengyel-amerikai együttműködésről biztosította a lengyel elnököt".

A varsói NATO-csúcstalálkozón a katonai szövetség keleti szárnyának megerősítéséről hoztak döntést. Ennek keretében a NATO a jövő év első felében négy, egyenként mintegy ezerfős nemzetközi zászlóaljat és egy 4 ezer fős amerikai páncélos dandárt telepít Lengyelországba és a balti államokba. A Lengyelországba telepítendő zászlóalj amerikai parancsnokságú lesz.

Szczerski elmondta, hogy a telefonbeszélgetés kölcsönös kezdeményezésre történt, és a felek látogatásra hívták meg egymást.

Kapcsolódók

Kimaradt?