Videoüzenetben kér segítséget a tavaly elrabolt román férfi

Videoüzenetben kért segítséget családjától és a román államtól a tavaly áprilisban Burkina Fasóban elrabolt Iulian Gherguț.

„A családomnak, főleg apámnak, Zeusnak, anyámnak, Titillának, feleségemnek Haylának és az összes testvéremnek üzenem, hogy találjanak megoldást a román kormánnyal együtt arra, hogy hazamehessek. Állandóan rátok gondolok” – mondja a hétfőn közzétett felvételen tört francia nyelven a román férfi.

A videoüzenetet a dzsihadista honlapok megfigyelésére szakosodott amerikai SITE központ fedezte fel. A felvétel hitelességét a román külügyminisztériumban létrehozott válságtörzs is vizsgálja.

A környéket az Al-Mourabitoune dzsihadista csoport tartja ellenőrzés alatt.

Iulian Gherguț biztonsági őrként dolgozott Frank Timiș román üzletember egyik mangánbányájában. A Pan African Minerals bányája Tambaóban található, Burkani Faso északi részén, Mali országhatárától húsz kilométerre. Az elrabolt férfi járőrszolgálatot teljesített többedmagával, amikor a fegyveresek rájuk támadtak. Az összecsapásban a vállalat két biztonsági embere megsebesült. A támadók a szemtanúk szerint öten voltak, és Mali irányába menekültek román túszukkal.

Mali északi részét 2012-ben egy katonai puccsot követően tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el. Ezután az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, bevezették az iszlám törvénykezést az általuk ellenőrzött területeken, s hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország 2013-as katonai intervenciója vetett véget.

A térséget azóta is iszlamista fegyveresek, szeparatista felkelők és bűnbandák uralják. A francia beavatkozást megelőzően iszlamisták több külföldit hurcoltak el, majd foglyaikat Mali kietlen sivatagos térségeibe vitték, és később váltságdíjért cserébe elengedték őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?