Fegyveresek elraboltak egy román állampolgárt Burkina Fasóban

Összehívták szombat este a válságtörzset a bukaresti külügyminisztériumban, mert ismeretlen fegyveresek elraboltak egy román állampolgárt Burkina Fasóban – számoltak be a hírtelevíziók.

A férfi Frank Timiș román üzletember egyik mangánbányájában dolgozott biztonsági őrként. A Pan African Minerals bányája Tambaóban található, Burkani Faso északi részén, Mali országhatárától húsz kilométerre.

Az elrabolt férfi járőrszolgálatot teljesített többedmagával, amikor a fegyveresek rájuk támadtak – idézte az Agerpres a Pan African Minerals igazgatóját. Az összecsapásban a vállalat két biztonsági embere megsebesült.

A támadók a szemtanúk szerint öten voltak, és Mali irányába menekültek román túszukkal. Az elrabolt férfit Gherguţ Iuliannak hívják a Mediafax szerint. 

Bűnbandák uralják a térséget

Mali északi részét 2012-ben egy katonai puccsot követően tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el – emlékeztet az MTI. Ezután az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, bevezették az iszlám törvénykezést az általuk ellenőrzött területeken, s hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország 2013-as katonai intervenciója vetett véget.

A térséget azóta is iszlamista fegyveresek, szeparatista felkelők és bűnbandák uralják. A francia beavatkozást megelőzően iszlamisták több külföldit hurcoltak el, majd foglyaikat Mali kietlen sivatagos térségeibe vitték, és később váltságdíjért cserébe elengedték őket.

Kimaradt?