Dzsihadisták üzentek a román kormánynak: vegyetek komolyan!

Egy hangfelvételen figyelmeztette az Al-Mourabitoune dzsihadista szervezet a román kormányt, hogy vegye komolyan az áprilisban elrabolt Iulian Gherguţ szabadon bocsátására vonatkozó tárgyalásokat, ugyanis Bukaresten terheli annak a felelőssége, ami állampolgárával történni fog.

Mint korábban megírtuk, a 40 éves férfi biztonsági őrként dolgozott Frank Timiș román üzletember egyik mangánbányájában, amikor elrabolták. A Pan African Minerals bányája Tambaóban található, Burkani Faso északi részén, Mali országhatárától húsz kilométerre.

Az elrabolt férfi járőrszolgálatot teljesített többedmagával, amikor a fegyveresek rájuk támadtak. Az összecsapásban a vállalat két biztonsági embere megsebesült. A támadók a szemtanúk szerint öten voltak, és Mali irányába menekültek román túszukkal.

Hétfőn este a mauritániai Al-Akhbar hírügynökség tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen Adnan Abou Walid Sahraoui,  Al-Mourabitoune emírjének üzenetét tolmácsolták a román hatóságoknak.

A hír hallatán a román külügyminisztériumban válságtörzset hívtak össze, Bogdan Aurescu külügyminiszter brüsszeli útját megszakítva azonnal hazautazott. 

Kimaradt?