A jemeni államfő elutasította az ENSZ béketervét

Elutasította az ENSZ béketervét szombaton Abed Rabbó Manszúr Hádi, Jemen nemzetközileg elismert elnöke. A szaúd-arábiai emigrációban élő jemeni államfő arra hivatkozott, hogy a dokumentum a lázadókat "jutalmazza". Közben a lakosságot nem csak a háború, hanem a kolera is pusztítja.

A jemeni konfliktus rendezését szolgáló terv értelmében a síita húszi felkelőket bevonnák a jövőben megalakuló egységkormányba, korlátoznák a jemeni elnök hatalmát, cserébe pedig a lázadók kivonulnának az általuk elfoglalt nagyvárosokból.

Az államfő szerint a béketerv a “háború csíráit” hordozza magában

Hádi bejelentését azt követően tette, hogy a nap folyamán rijádi rezidenciáján fogadta Iszmail Ould Sejk Ahmedet, az ENSZ különleges megbízottját, aki ismertette vele az ENSZ-béketervet.

„A jemeni nép elítéli ezeket az elképzeléseket és az úgynevezett útitervet abban a meggyőződésben, hogy az még több szenvedés és háború előtt nyitna kaput” – olvasható a jemeni elnök közleményében. „Az előterjesztett elképzelések … a háború csíráit hordozzák magukban. Egyszerre jutalmazzák az államcsíny vezetőit és büntetik a jemeni népet” – tette hozzá.

Az emigrációban élő elnök szerint a béke csak úgy érhető el, ha a felkelést leállítják, a lázadók leteszik a fegyvert és kivonulnak az általuk megszállt városokból.

A szinte két éve tartó háború megviselte a lakosságot

Hádi kormánya, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció 2015 márciusa óta légicsapásokkal is támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező, az Ali Abdalláh Száleh volt elnökkel szövetséges húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost, Szanaát.A harcokban becslések szerint több mint 10 ezer polgári személy halt már meg – köztük csaknem 2400 gyerek és 2000 nő -, és 3 millióan menekültek el. A sebesültek száma eléri a 18 és fél ezret. A Jemenben uralkodó állapotokat az is súlyosbítja, hogy a hónap elején kolerajárvány tört ki.

A nap folyamán legalább 17 halálos áldozatot követelt a Rijád vezette koalíció légicsapása a délnyugat-jemeni Taizz városában. A támadás egy lakóházat ért – közölték helyi tisztségviselők és lakosok a jemeni kormányerők, illetve síita lázadók között megosztott városban. Jemen harmadik legnagyobb városát nagyjából 300 ezren lakták a háború előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?