Washington megüzente: nem látnák szívesen a kormányfői székben Dragneát

Erősíteni fogja az Egyesült Államok és Románia kapcsolatát az, ha a választások után alakuló bukaresti kormány összetétele a feddhetetlenség és hozzáértés elvét tükrözi - mutatott rá Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a News.ro hírügynökségnek adott, szerdán publikált interjújában.

A diplomata teljes támogatásáról biztosította Klaus Johannis államfő azon állásfoglalását, miszerint "Romániában nem fog kormányalakítási megbízást kapni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus". Klemm megszólalása másfél hónappal a parlamenti választások előtt - miképpen Johannis bejelentése is - elsősorban a választási győzelemre legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragneának szól, őt ugyanis áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

​Nagykövete révén az Egyesült Államok valójában megüzente Bukarestnek, hogy nem látná szívesen a kormányfői tisztségben Dragneát, vagy akár a korrupciógyanúval vádlottak padjára ültetett Victor Ponta volt kormányfőt. Az amerikai nagykövet arra bíztatta a parlamenti képviseletük megválasztására készülő román állampolgárokat, hogy feddhetetlen és hozzáértő jelöltekre voksoljanak. 

Klemm elismerő szavakkal illette Laura Codruta Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét, aki szerinte "csodálatraméltó" munkát végzett. Úgy vélte: mivel Kövesi nagyon befolyásos embereket küldött börtönbe, "nem csoda", hogy sok ellenséget szerzett.

Románia egyebek mellett azzal járult hozzá az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnersége javításához, hogy megerősítette demokratikus intézményeit, az igazságszolgáltatási szerveket, mint például a DNA, és így a korrupció elleni harc "valóságos regionális modelljévé vált" - hangoztatta az Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?