Több ezer menekültje van a moszuli ostromnak

Rekordot döntött kedden a Moszulból menekülő civilek száma, a bagdadi kormány szerdán arról tájékoztatott, hogy egyetlen nap alatt 3300 civil menekült el a városból és környékéről a harcok miatt.

Dzsasszem Mohamed al-Dzsaff migrációs és menekültügyi miniszter elmondta, hogy a menekülteket regisztrálták, és táborokban helyezték el. Mint fogalmazott: a Moszul felszabadítására irányuló katonai művelet kezdete óta egy nap alatt még soha ennyien nem érkeztek.

Az ENSZ adatai szerint október 17., a hadművelet kezdete óta 8940 ember menekült el az érintett területekről. Az iraki hadsereg szerdán arról számolt be, hogy a különleges egységek több mint ezer embert telepítettek ki a frontvonal közelében lévő falvakból.

Szalám al-Obejdi, a különleges erők őrnagya elmondta: a hadsereg megtisztítja a visszafoglalt területeket, s eközben arra is fény derült, hogy az Iszlám Állam föld alatti alagutak bonyolult hálózatát építette ki, amelyen keresztül fegyveresek közlekedtek és hadianyagot szállítottak, többnyire motorkerékpárral.

A hadművelet megindításakor az ENSZ és nemzetközi segélyszervezetek humanitárius katasztrófa kialakulásának veszélyére figyelmeztettek, s tudatták: egymillióan vagy akár még többen foghatják menekülőre a harcok miatt. Az ENSZ adatai szerint az Iszlám Állam terrorszervezet által 2014-ben elfoglalt városban jelenleg másfélmillió ember él. Az Iszlám Államnak még 3-5000 fegyverese lehet Moszulban.

Kapcsolódók

Kimaradt?