Pentagon: meglepő lendülettel indult a moszuli offenzíva

A Pentagon szerint „a vártnál gyorsabban” haladnak a moszuli offenzívával az iraki kormányerők és a kurd pesmerga milíciák, amelyek keddi számvetésük szerint az észak-iraki város közelében 20 falvat foglaltak vissza az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől a hadműveletek első 24 órájában.

Míg az iraki hadsereg dél és délkelet felől nyomul a 1,5 milliós nagyváros felé, addig a pesmergák keletről szorítják ki a szélsőségeseket, miközben a Washington vezette nemzetközi koalíció légi támogatást nyújt az akcióhoz. A kurd fegyveresek szerint a koalíció vadászgépei saját frontszakaszukon az IÁ 17 hadállását bombázták.

Eközben a pesmergák északon a Moszul és Erbíl közötti 80 kilométeres főút jelentős részét elfoglalták. Emellett az iraki biztonsági erők sikeresen megsemmisítettek legalább négy pokolgépet. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

A meglepő kezdeti lendület ellenére Peter Cook amerikai védelmi szóvivő úgy véli, hogy az ostrom sokáig eltarthat, ha az IÁ magára talál – írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató. A BBC egyik helyszíni tudósítója szerint a kormányerők jelenleg 20 kilométerre délre helyezkednek el Moszultól.

A második legnagyobb iraki várost 2014-ben foglalták el a dzsihadisták, és itt kiáltották ki a kalifátus létrehozását az általuk megszerzett szíriai és iraki területeken. Cook szerint éppen ezért kiemelkedő jelképes ereje lenne a város visszaszerzésének.

Moszul hónapok óta tervezgetett ostroma hétfőn kezdődött körülbelül 30 ezer harcos részvételével: az iraki kormányerőket kurd és szunnita milíciák támogatják. Az Iszlám Államnak becslések szerint 4000-8000 harcosa maradhatott a nagyvárosban.

Eközben az iraki kormány szórólapok segítségével próbálja tudatni a moszuli lakossággal, hogy mi a teendő az ostrom során. „Úgy tudom, hogy 7 millió szórólapot dobnak majd ki a város fölött” – mondta Cook.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?