Áttörték az Iszlám Állam első védelmi vonalát Moszulnál

Az iraki Moszul felszabadítására indított szárazföldi hadművelet hétfő hajnali kezdete óta a kurd fegyveresek visszafoglaltak hét falut a dzsihadistáktól, a város keleti részében pedig a támadók megsemmisítették a várost ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam terrorszervezet első védelmi állásait.

A kurdok (pesmergák) Moszultól 40 kilométerre keletre nyomultak be a hét településre, és visszaszerezték az ellenőrzést azok fölött az Iszlám Államtól.

Magában a városban - a Reuters hírügynökség egyik riporterének beszámolója szerint - délelőtt robbanásokat lehetett hallani, elsősorban a keleti részen. Haider al-Abádi iraki kormányfő hajnalban az állami tévében felolvasott közleményében jelentette be, hogy kezdetét vette az Iszlám Állam kezén lévő utolsó iraki nagyváros visszafoglalása.

Ez az offenzíva lehet a legnagyobb katonai művelet az országban a Szaddám Huszein diktátor hatalmának megdöntését célzó 2003-as amerikai invázió óta. Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el Moszult. Előtte a városban kétmilliónyian éltek, 4-5-ször többen, mint a dzsihádistáktól eddig visszafoglalt városokban.

Kapcsolódók

Kimaradt?