Az Iszlám Állam elvesztette a legnagyobb keresztény várost Irakban

Az iraki erők felszabadították a legnagyobb iraki keresztényt várost, Hamdaníját, amely két éven át volt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet rémuralma alatt - közölte október 23-án, vasárnap az al-Irakíja állami televízióval Rijád Dzsalál, az iraki szárazföldi erők parancsnoka.

Az iraki katonák és egy félkatonai keresztény csoport fegyveresei szerdán hatoltak be a Moszultól 32 kilométerre délkeletre fekvő, Karakos néven is ismert, 98 százalékban keresztények lakta városba, de a dzsihadisták erős ellenállásába ütköztek. A CNN híradása szerint napokig tartó ádáz harcok árán a város központjába szorították vissza őket, ahol a koalíciós erők légicsapást mértek rájuk.

Kászim al-Máliki, a hadsereg egyik páncélos hadosztályának parancsnoka azt mondta, hogy az IÁ legalább ötven fegyverese halt meg a város ostromában, a katonák nagy mennyiségű hadfelszerelést semmisítettek meg. Most megtisztítják a várost az ott rejtőzködő dzsihadistáktól, házról házra járva kutatnak utánuk. Visszahozzák Hamdaníjába a városi elöljárókat, hogy újra megnyithassák az állami intézményeket, és kidolgozzák a városi infrastruktúra helyreállításának tervét.

Hamdaníja keresztény közössége a mintegy hetven kilométerre lévő Erbílbe menekült, miután a terrorszervezet két évvel ezelőtt, 2014 augusztusában elfoglalta a várost.

A CNN a moszuli városi tanács egyik hivatalnokára hivatkozva hírt adott arról is, hogy az IÁ fegyveresei egy meg nem nevezett Moszul melletti faluban megöltek negyven embert, akik ünnepelték a település visszafoglalását. Miután az iraki katonák felszabadították a Moszultól délre, Nimrúd közelében lévő falut, nem hagytak ott egységeket arra az esetre, ha az iszlamisták visszatérnének.

A katonák elvonulása után azonban az IÁ elrejtőzött fegyveresei újra felbukkantak a magára hagyott faluban, elfogták és meggyilkolták azokat, akik üdvözölték az iraki katonák bevonulását. Az amerikai hírtelevízió ezt független forrásból nem tudta megerősíteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?