Timmermans: aggasztó a Népszabadság bezárása

Aggodalomra ad okot "a Népszabadság bezárása", az ellenzéki lap kiadásának felfüggesztése "bizonyos összefüggésben történt", nyilvánvalóan nem pusztán gazdasági döntésről van szó – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Timmermans erről az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) csütörtöki ülésén beszélt, amelyen Néppárti képviselők kettős mérce alkalmazásával vádolták meg az Európai Bizottságot az ügyben.

Képviselői kérdésekre válaszolva Timmermans elmondta, a brüsszeli testület szorosan figyelemmel követi a magyarországi helyzetet. A holland politikus szerint "a magyar média helyzetével kapcsolatban komoly aggályok fogalmazódnak meg", de "Orbán Viktor miniszterelnök nagyon körültekintően jár el, hogy még éppen ne sértse meg a szabályokat".

Timmermans hangsúlyozta, biztosra vehető, hogy "a jogállamiság teljes körű tiszteletben tartása nélkül az Európai Unió előbb vagy utóbb összedől". Hozzátette, "jogállamiság nélkül nincs más, mint a puszta erő, a demokrácia eltorzul és a többség önkényuralmává válik a kisebbség felett".

Mint mondta, meghatározó ideológiai vita zajlik jelenleg a nyugati világban: "egy nyitott, sokszínű, az egyéni jogokra és a jogállamiságra épülő társadalom képe áll szemben egy hermetikusan lezárt, másokat kirekesztő, másokban veszélyt látó közösségével, amelyik a nép állítólagos akaratára hivatkozik".

Sógor Csaba, az RMDSZ politikusa azt kérdezte: a Magyarországot és Lengyelországot bíráló képviselők vajon akkor is felemelnék-e a hangjukat, ha Budapesten és Varsóban baloldali kormány lenne hatalmon.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?