Winkler: rendezésre vár az EU demokrácia- és kommunikációs deficitje

„Az nem vitás, hogy az EU reformra szorul, de nagyon sokféle vélemény fogalmazódik meg annak kapcsán, hogy milyen is legyen a jövő Európai Uniója – mutatott rá Winkler Gyula szombaton, Szentpéterszegen, ahol a testvértelepülések találkozóján tartott előadást.

Az EP-képviselő kihangsúlyozta: "az elképzelések sokfélék, zajlik a vita, abban viszont egyetértés van, hogy két alapvető hiányosságot kell kiküszöbölni, ha egy olyan Európai Uniót akarunk építeni, amely az állampolgárok bizalmát, támogatását élvezi, amely megfelel a polgárok elvárásainak"

Az euroszkepticizmus hatása az EU jövőjére című előadásában rámutatott, hogy az Európai Uniónak két alapvető hiányosságot, a demokráciadeficitet és a kommunikációs deficitet kell rendeznie.

„A demokráciadeficit olyan hiányossága az EU-nak, amely a kismértékű legitimitásból származik. Hogyan nevezik ki az európai biztosokat, ki kérheti számon az Európai Bizottság apparátusát? Ha az Európai Bizottság az európai kormány szerepét tölti be, miért nem lehet ezt a "kormányt" megbuktatni? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fogalmaznak meg, tegyük hozzá, hogy jogosan, az európai civil társadalomban és nagyon gyakran a polgárok maguk is felteszik ezeket a kérdéseket. A második deficit, a kommunikáció hiányossága abban tükröződik a leginkább, hogy az európai polgárok nehezen igazodnak el az európai bürokrácia útvesztőiben. Bizánci közigazgatás, áttekinthetetlen, szerteágazó szabályozások labirintusa, elburjánzó törvénykezés nehezíti, olykor lehetetlenné is teszi a vállalkozók, civilek mindennapjait, ezért nem értik szükségességét, annak ellenére sem, hogy minden szabályozás érdekükben születik. Mindkét irányból jövő kritika jogos és megoldásokat kell találni a mindkét deficitre” – szögezte le a képviselő.

„A demokráciadeficit kiküszöbölésének legcélravezetőbb útja az, hogy az Európai Parlament, amelynek tagjait közvetlenül választják,  átveszi az őt megillető elsőbbséget az európai intézmények közül. Akárcsak a nemzeti parlamentekben, az állampolgárok által közvetlenül megválasztott EP-képviselők lesznek a törvényhozók és nem az Európai Bizottság eurokratái. A kommunikációs deficit esetében sokan a média, illetve az új média, internet és közösségi hálók szerepét kívánják megnövelni, véleményem szerint ez szükséges, de nem elégséges. A demokráciából nem lehet kiiktatni a közvetlen kommunikációt. Jogos a polgárok igénye, hogy közvetlenül kommunikáljanak az általuk megválasztott képviselőkkel és nekünk, európai parlamenti képviselőknek is kötelességünk, hogy eleget tegyünk ennek az igénynek" – hangsúlyozta Winkler.        

Szentpéterszeg község negyedszerre szervezte meg határon túli testvértelepülésekkel találkozót közvetlen brüsszeli támogatásból, az Európa a Polgárokért program keretében. Romániából Bors, Kémer, Magyarremete, Szentjobb küldöttsége vett részt. A találkozón előadást tartott Szabó Ödön, Bihar megyei parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke is. A rendezvény Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnökének védnöksége alatt zajlott. 

Kapcsolódók

Kimaradt?