Megalakult az országprojekt-bizottság, Korodi és Winkler is tagja

Tíz elismert szakember, a parlamenti pártok két-két politikusa és a kormány képviselője alkotja azt a bizottságot, amelynek feladata egy új országprojekt kidolgozása Románia számára. A RMDSZ részéről Winkler Gyula és Korodi Attila tagja a testületnek.

Az elnöki hivatal kezdeményezésére létrehozott bizottság névsorát kedden hozta nyilvánosságra Klaus Johannis államfő szóvivője. Mădălina Dobrovolschi közölte, hogy a december 11-i választások után a munkacsoport bővülhet az esetleges új parlamenti pártok képviselőivel. A testület a közeljövőben tartja első ülését – tette hozzá szóvivő.

Dobrovolschi elmondta, a testület havonta fog ülésezni, és az államfő reményei szerint nyárig elkészül egy olyan jelentéssel, amelyet közvitára lehet bocsátani. A bizottság munkáját két elnöki tanácsadó, Leonard Orban és Cosmin Marinescu fogja vezetni.

Mint korábban írtuk, a munkacsoportot a romániai társadalom közös célkitűzéseinek megfogalmazására hozták létre. Klaus Johannis a parlamenti pártokkal tartott júliusi konzultáción kezdeményezte a megalakítását. Az államfő szerint az országprojektben azt kell tisztázni: hogyan látja Románia a helyét és szerepét, illetve "ambícióinak mértékét" az Európai Unióban.

Klaus Johannis felkérésére a pártok két-két politikust neveztek ki a munkacsoportba. Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor szövetségi elnök Winkler Gyula európai parlamenti képviselőt és Korodi Attila parlamenti képviselőt delegálta a testületbe.

Winkler Gyula kedd este a Maszolnak elmondta, egyelőre nem tudni, hogy konkrétan miből áll majd a bizottság munkája, ez várhatóan az első ülés után derül ki. Az ülés időpontja nem ismert, de az igen, hogy Klaus Johannis fogja levezetni – tájékoztatott az EP-képviselő.

A RMDSZ politikusa egyetért a bizottság megalakításával. Emlékeztetett arra, hogy az európai uniós csatlakozás volt az utolsó olyan célkitűzése az országnak, amely a társadalom egészét megmozgatta. „Szükség van egy új irányzékra, irányvonalra, amely meghatározza Románia pályáját a következő években” – fogalmazott.

Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban a Maszolnak elmondta, szerinte a munkacsoport által kidolgozandó tervnek két összetevőből kellene állnia. „Az egyiknek arról kell szólnia, hogyan látjuk Romániát a következő 5-10 évben, hol tartunk, hová szeretnénk eljutni, és közérthető módon meg kell fogalmaznunk, hogy mit ajánlunk az ország polgárainak. A másik arról szólna, hogy hogyan látja Románia az Európai Uniót a következő 5-10 év perspektívájában, és milyen kezdeményezései lesznek a következő néhány évben, a brit kilépésig tartó időszakban, amelyben az EU reformjához szükséges döntések megszületnek” – magyarázta a politikus.

Winkler Gyula elmondta, Korodi Attilával együtt azt szeretnék, ha a testületben a magyar közösség álláspontját képviselhetnék az ország által követendő célkitűzésekről. Ezért szerinte az RMDSZ-nek meg kell találnia a módját a közösséggel való konzultációra ebben a kérdésben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?