Közvitán az ország középtávú gazdasági stratégiája

Versenyképes Románia címmel közvitát hirdetett kedden a Dacian Cioloș vezette kormány az ország középtávú fenntartható gazdasági fejlesztési stratégiájáról. A statégia összefoglalója magyarul itt érhető el

A kormány kedden a parlamentben mutatta be a stratégiát. A közélet legfontosabb szereplőit felvonultató rendezvényen Klaus Johannis államfő kifejezte reményét, hogy a vita eredményeképpen egy konszenzussal elfogadott, választási ciklusokon túlmutató, és az egymást váltó kormányok által vállalt stratégia születik, amely az általa előző nap bejelentett, szintén politikai konszenzussal kialakítandó új országprojekt gazdasági célkitűzéseit összegzi majd.

Johannis szerint Románia csak akkor lesz sikeres, ha a politikai klientúrát "leválasztják" a közpénzekről, csökkentik a bürokráciát és újragondolják az állam és a polgárok közötti viszonyt. Úgy vélte, tanulni kell a legutóbbi gazdasági válságból: nem szabad egyik évben fogyasztásra, a másikban az exportra, a harmadikban a választási megfontolástól vezérelt állami beruházásokra alapozni, az országnak kiegyensúlyozott, felelős és fenntartható gazdaságpolitikát kell követnie.

Az elnök óva intet attól, hogy a GDP 40 százaléka alatti "kényelmes" államadóssági szint tudatában a politikusok hitelre akarjanak jólétet teremteni az országban. Úgy vélte: Romániának be kell hoznia lemaradását az európai támogatások lehívása terén, és meg kell őriznie befektető-barát adórendszerét, nemcsak a külföldi beruházások ösztönzése, hanem a hazai tőke és a középosztály megerősítése érdekében is. Johannis szerint Románia versenyelőnyt kovácsolhat abból, hogy a harmadik helyen áll az Európai Unióban az energetikai függetlenség szempontjából és szerinte országa stratégiai szereplővé válhat a régió energia-gazdaságában.

Dacian Cioloș miniszterelnök a rendezvényen úgy vélekedett: a most induló vitán kialakulhat egy olyan intézkedéscsomag, amelyről pártközi politikai megállapodás születik. Elmondta: a kedden közvitára bocsátott, az ország versenyképességének javítását célzó vitaanyag kidolgozásában a jegybank és az akadémia szakértői is részt vettek.

Cioloș a politikai döntéshozókat és a civil társadalmat is a tervezet jobbítására, és konszenzuskeresésre bíztatta. A miniszterelnök szerint fontos, hogy az állampolgárok aktivizálódjanak, most, amikor a az Európa Uniós is egy átfogó változásra készül a brit népszavazás után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?