Felmérés: kérdéses a kvótareferendum érvényessége

A választók 51 százaléka biztosra ígéri a részvételét a vasárnapi kvótareferendumon, további 23 százalék pedig valószínűnek tartja, hogy részt vesz a népszavazáson – derül ki a Republikon Intézet felméréséből. Az adatok szerint a nem szavazatok aránya magas, de a baloldaliak és a liberálisok körében jelentősen csökkent a korábbiakhoz képes.

 A Fidesz-KDNP további kormányzását támogatók körében 69 százalék biztosra ígéri a népszavazáson való részvételét. A Jobbik esetében ez az arány 58 százalékos, a baloldali és liberális pártokat preferáló választók esetében azonban csak 36 százalékos.

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazáson való részvételüket biztosra ígérők valóban elmennek szavazni, akkor a részvétel épp az érvényességi küszöb környékére várható. A részvételről szóló adatokat ugyanakkor érdemes fenntartással kezelni, azt ugyanis számos olyan tényező befolyásolja, amelyekkel a választók nem tudnak előre számolni.

Továbbra sem kérdéses azonban a népszavazás eredménye: a nem szavazatok továbbra is elsöprő fölényben vannak. A teljes népesség 70 százaléka szavazna nemmel, ugyanakkor nőtt azon szavazók aránya, akik igennel terveznek szavazni a referendumon (5 százalék), illetve azoké is, akik érvénytelenül szavaznának, ha elmennének voksolni (9 százalék). A biztos szavazók csaknem 85 százaléka nemmel, 5 százaléka igennel, 3 százaléka érvénytelenül készül szavazni. Ebből az derül ki, hogy az érvénytelen szavazatot fontolgatók jelentős része továbbra sem tervezi, hogy részt vesz a népszavazáson.

Jelentősen csökkent ugyanakkor a nemmel szavazók aránya a baloldali, liberális szavazók körében. Míg az előző hónapban 78 százalékuk tervezett nemmel szavazni, addig ez az arány szeptember végén már csak 61 százalék. Az említett csoport 10 százaléka igennel, 17 százaléka pedig érvénytelenül készül szavazni.

Kapcsolódók

Kimaradt?