Félmillió elutasított menedékkérő él Németországban

Több mint félmillió elutasított menedékkérő él Németországban – írta a Bild című német lap kormányzati adatokra hivatkozva.

Az összeállítás szerint 549 209 elutasított menedékkérő él Németországban, közülük 406 065 több mint hat éve. Majdnem minden második rendelkezik állandó tartózkodási engedéllyel. Az elutasított menedékkérők legnagyobb csoportját a török állampolgárok alkotják 77 600 fővel, utánuk a koszovói állampolgárok 68 549 fős csoportja következik, majd a szerb állampolgárok 50 817 fővel.

Az ország elhagyására kötelezett, de valamilyen ok miatt Németországban maradó menedékkérők száma 168 212 volt az év közepén. A kormány kimutatása szerint mintegy 37 ezren azért nem távoznak, mert nincs útlevelük.

Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet elnöke szerint „egész iparág” épült a kitoloncolások megakadályozására. Ügyvédek és emberi jogi szervezetek rendszeresen meggátolják az ország elhagyására kötelező határozatok végrehajtását, és a politikusok is tartanak a kitoloncolásoktól.

Hans-Peter Friedrich korábbi szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa szerint lerombolja az állam cselekvőképességébe vetett állampolgári bizalmat, aki hagyja, hogy elutasított menedékkérők „megvezessék”, ezért meg kell változtatni a jogszabályokat.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a minap arról beszélt: az eddiginél több elutasított menedékkérőt kell hazatelepíteni, önkéntes távozásra ösztönözni vagy szükség esetén kitoloncolni, mert „az integráció csak akkor sikerülhet, ha világos, hogy kire vonatkozik”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?