A washingtoni Kongresszus akadályozza a guantánamói börtöntelep bezárását

Az amerikai képviselőház akadályozza a guantánamói börtöntelep bezárását, csütörtökön délelőtt ugyanis olyan törvényt fogadott el, amely megtiltja a börtöntelepen lévő foglyok elszállítását máshová. 

A kubai területen lévő Guantánamo katonai támaszpontján a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozta létre a börtöntelepet még George W. Bush kormányzata, annak  bezárása Obama elnök egyik ígérete volt, amelyet még a 2008-as elnökválasztási kampányában tett. 

Csütörtökön délelőtt azonban a szövetségi képviselőház olyan törvényt szavazott meg, amely megtiltja a Guantánamón őrzött foglyok elszállítását máshová, s ezzel lényegében akadályozza Obama ígéretének valóra váltását, azaz a börtön bezárását. Az elfogadott törvény tervezetét Jackie Walorski, indianai republikánus képviselő nyújtotta be, és a képviselőház 244:174 arányban szavazta meg. A foglyok elszállítására vonatkozó tiltás az Egyesült Államok következő elnökének hivatalba lépéséig, vagy a 2017-es pénzügyi év nemzetvédelmi törvényének elfogadásáig érvényes (ha a törvényt az új elnök hivatalba lépése előtt fogadnák el). Tizenkét demokrata képviselő megszavazta a törvényt, négy republikánus viszont ellene voksolt.

A voksolás után Walorski képviselő a sajtónak elmondta, hogy a következő lépés az lesz, hogy a szenátus is így döntsön. Mindezzel együtt is, koántsem biztos, hogy az esetleg törvényerőre emelt törvény életbe is lép, hiszen Obama elnök vétót ígért. 

A republikánus képviselők azzal érveltek a törvény mellett, hogy a foglyok szabadon bocsátása veszélyezteti az amerikai nemeztbiztonságot, s ennek indoklásaként azt hozták fel, hogy két korábbi fogoly, akit Obama elnök bocsátott szabadon, bizonyítottan terrorszervezethez csatlakozott. 

Guantánamón jelenleg még 61 foglyot őriznek, közülük húszat már tisztáztak, ők a  szabadon bocsátásukra várnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?