Az Egyesült Államok kilenc foglyot szállít Guantánamóról Szaúd-Arábiába

Kilenc foglyot szállít Guantánamóról Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok, így nyolcvan fogoly marad a börtöntáborban - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint szombaton.

A foglyok elszállítása része az amerikai elnök erőfeszítésének, hogy végleg bezárja a börtöntelepet. Barack Obama tulajdonképpen már az első megválasztása előtti kampányban megígérte ezt, majd 2009-es beiktatása után, az első héten aláírta az erről szóló rendeletét, ám tervét - jobbára a republikánusok támogatásának hiánya miatt - nem tudta megvalósítani. 

Idén februárban újabb részletes tervet terjesztett elő a kongresszusban a 2001. szeptember 11-ei terrormerényletek után kialakított speciális börtöntelep bezárására. 

Az amerikai védelmi minisztérium szombaton nyilatkozatban fejezte ki háláját a szaúdi királyságnak, amiért foglyokat fogad be. A szaúdi gesztus azért jelentős, mert jemeni állampolgárokról van szó, és a sivatagi királyság eddig mindig elutasította, hogy nem szaúdi állampolgárokat is fogadjon. A kilenc jemenit már évekkel ezelőtt tisztázták, és csak arra várnak, hogy elszállítsák őket. Szülőföldjükre nem térhetnek vissza, a Fehér Ház politikája értelmében ugyanis polgárháború dúlta országba nem lehet átszállítani foglyokat. 

Az amerikai elnök a jövő héten Szaúd-Arábiába látogat.

Kapcsolódók

Kimaradt?