Potápi: a külhoni magyarság is vegyen részt a kvótareferendumon

A külhoni magyarok október 2-i kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételét szorgalmazta Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Potápi Árpád János azt mondta, a népszavazás fő üzenete az egész magyar nemzet számára egységes, a kényszerbetelepítés veszélyezteti Magyarországot és az egész magyarság jövőjét.

 Kitért arra, hogy a Vajdaságban és Lendva környékén különösképp érzékelhető az ottani magyarság számára az a migrációs nyomás, amit Magyarország is átélt az elmúlt évben.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a külhoni magyarok választási regisztrációja két módon lehetséges: levélben vagy online, ugyanakkor az idő rövidsége miatt, az online regisztrációt javasolta annak, aki ezt még nem tette meg és voksolni kíván. Hozzátette: a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzékbe való felvételi kérelmének a beadási határideje szeptember 17-e, míg a külhoni magyaroknak a szavazási levélcsomag leadási határideje október 1., 23 óra 59 perc. Hangsúlyozta: a külképviseletek felkészültek a népszavazásra.

Potápi Árpád János elmondta, a választói névjegyzékbe vettek száma keddig 266 453. A Kárpát-medencéből 161 314, Romániából 116 335, Szerbiából 30 207, a kettős állampolgárságot tiltó országokból pedig 12.579 a névjegyzékbe vettek száma. A diaszpóra országaiból mindösszesen 7454 regisztráció érkezett. Ebből 2209 Németországból, 936 az Egyesült Államokból, 718 Kanadából, 606 Svájcból, 476 pedig Ausztráliából.

Kapcsolódók

Kimaradt?