Csemadok: a felvidéki magyarok részt vesznek a népszavazáson

A felvidéki magyarok részt vesznek a kötelező betelepítési kvótáról szóló októberi népszavazáson - közölte a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Bárdos Gyula jónak nevezte, hogy a külhoni magyarok is voksolhatnak.

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség elnöke úgy fogalmazott: legitim, hogy ilyen fontos, Európa és azon belül Közép-Európa jövőjét meghatározó kérdésben a legilletékesebbek, a polgárok nyilvánítsanak véleményt. Ha valaki "fél a legdemokratikusabb intézménytől", akkor a nép hangját akarja semmibe venni, ami elfogadhatatlan - hangoztatta.

Bárdos Gyula hozzátette, hogy a Felvidéken ugyanakkor kicsit más a helyzet, mint Erdélyben vagy a Vajdaságban: kevesebb a magyar állampolgár a szlovák "ellentörvény" miatt, amely kimondja, hogy elveszíti a szlovák állampolgárságát, aki felveszi a magyart. Az elnök szerint ha már "ilyen jó" Magyarország és Szlovákia viszonya, hogy az illegális bevándorlásról megegyezik a két állam véleménye, akkor a "nem a 21. századba való ellentörvényt" is meg kellene változtatni, ebben a kérdésben szintén előre kellene lépni.

Kapcsolódók

Kimaradt?