Továbbra sem beszél Salah Abdeslam, a párizsi merényletek kitervelője

Továbbra sem beszél a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokat végrehajtó terrorista kommandó egyetlen túlélője. Salah Abdeslam "élt a hallgatás jogával" újabb, csütörtöki kihallgatásán - mondta ügyvédje francia újságírók előtt.

Frank Berton ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy ügyfele előbb-utóbb válaszolni fog a francia vizsgálóbírók kérdéseire. 

Salah Abdeslamot harmadik alkalommal vitték a vizsgálóbíró elé, és "a mintegy másfél óráig tartó kihallgatáson élt a hallgatás jogával" az ügyvéd szerint. 

Abdeslam az egyetlen ismert - életben maradt - tagja annak a terroristacsoportnak, amely öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 emberrel végzett tavaly november 13-án Párizsban. Négy hónapi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, s április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak, azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban. A belgiumi születésű (marokkói felmenőkkel rendelkező) 26 éves francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és emberöléssel vádolják. 

Amióta átvitték Párizsba, nem volt hajlandó beszélni, s júliusban még a zárkájából sem jött ki a kihallgatásra. 

„Ehhez joga van, ez nem vitatható" - hívta fel a figyelmet az ügyvéd. "Megvan rá a remény, hogy Salah Abdeslam egy napon válaszol" a vizsgálóbíró kérdéseire, de "ez nem ma van" - fogalmazott az ügyvéd, aki szerint a vizsgálóbíró valószínűleg megjelöl majd egy újabb dátumot. Az ügyészség megerősítette, hogy Salah Abdeslam nem válaszolt a kérdésekre. 

Az ügyvéd ismét elmondta: a hallgatás egyértelmű oka az, hogy ügyfelét 24 órás megfigyelés alatt tartják a magánzárkájába felszerelt térfigyelő kamerákkal. Erre az esetleges szökési, illetve öngyilkossági kísérlet megakadályozása miatt van szükség. A többi elítélttől elszigetelten fogva tartott dzsihadistát sétái és sportolás közben is felügyelik, kamerákkal is. A legfőbb közigazgatási és bírói szerv, az államtanács júliusban kimondta, hogy az intézkedés nem aránytalan a terrorcselekményekhez képest, amelyekkel vádolják.

Kapcsolódók

Kimaradt?