Üzent a hacker: nem orosz megbízásból törte fel a demokraták szerverét

Cáfolta egy magát a Guccifer 2.0 nevű hackernek kiadó ember a The Wall Street Journal amerikai lapnak küldött üzeneteiben, hogy a Demokrata Párt Országos Bizottság, a párt vezető szerve elleni kibertámadást az orosz kormány megbízásából követte volna el.

Az állítólagos hacker a közösségi hálón keresztül küldött üzeneteket az amerikai lapnak, amely hangsúlyozta, nem tudja megerősíteni, hogy valójában ki lépett kapcsolatba a lappal.

James Clapper, az amerikai hírszerzés vezetője korábban kijelentette, hogy a Demokrata Párt szerverének feltörését oroszok hajtották végre, egy kiberbizonsági cég szerint pedig Guccifer 2.0 Oroszországgal összefüggésbe hozható IP-címet használt. A ThreatConnect nevű cég szerint a hacker egy oroszországi virtuális magánhálózat-szolgáltatót használt az ellopott dokumentumok közzétételére. A ThreatConnect és más szakértők szerint a Guccifer 2.0 nem valós személy, hanem az orosz kormány kreálmánya, hogy eltereljék a figyelmet magukról.

Célja a fény elhozása

A demokraták szerverének feltörését követően pár nappal hozták létre a guccifer2.wordpress.com nevű honlapot, amelyen az ellopott anyagokat közzétették. Az oldalon, bemutatkozik az állítólagos Guccifer 2.0, és hevesen tagadja, hogy kapcsolata lenne az oroszokkal: „több jelentést elolvastam, egyes szakértők rájöttek, hogy a proxy IP-címemet egy olyan szolgáltatás nyújtotta, amely valamilyen módon összefüggésbe hozható Oroszországgal, és van orosz és angol nyelvű verziója is.”

Hozzátette: „ez a komoly bizonyítékuk”, és egy mosolygós emoticont csatolt a mondat végére - írta az amerikai lap. Guccifer 2.0 hozzátette: „ha BMW-t vezetek, az azt jelenti, hogy német vagyok?”

A hacker szerint bizonyítékok hiányában könnyű Oroszországot vagy Kínát okolni a kibertámadásokért. Az ilyen állításokat „ostobaságnak” nevezte.

A The Wall Street Journal megkérdezte, hogy a demokrata adatbázisok feltörésével Donald Trump republikánus elnökjelöltet akarta-e segíteni. Azt válaszolta: „nem ez a célom. A célom az igazság feltárása, úgymond a fény elhozása.”

A szerverekről ellopott dokumentumok tanúsága szerint a demokrata párt akadályozta Bernie Sanders elnökjelölt-aspiráns kampányát, hogy Hillary Clinton lehessen az elnökjelölt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?