Az utódjáról és a célkitűzéseiről beszélt Putyin

Oroszország új vezetőjének fiatal és érett embernek kell lennie - jelentette ki a Bloomberg amerikai hírügynökségnek nyilatkozva Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki elmondta, hogy még nem döntötte el, indul-e a 2018-as elnökválasztáson.

"Abból indulok ki, hogy a leendő vezetőnek eléggé fiatal, de érett embernek kell lennie" - mondta Putyin. "Egyelőre a magam ügyében semmiről sem döntöttem" - tette hozzá az orosz elnök, rámutatva, hogy Oroszországban szeptemberben parlamenti választások lesznek, és az elnökválasztásig még további csaknem két év van hátra. "Ezért abszolút korai még erről beszélni. Tudja, a modern, gyorsan változó világban egyszerűen káros erről beszélni" - tette hozzá.

Mint mondta, Oroszországban egyelőre az olyan kitűzött feladatokra kell összpontosítani, mint az életszínvonal-emelés, valamint a gazdaság, a szociális szféra és az ország védelmi képességének erősítése. Putyin szerint ezen feladatok teljesítésének függvényében "nézzük meg aztán, hogyan szervezzük meg a 2018-as választási kampányt, és kinek kell abban részt vennie". Elmondta, hogy az orosz kormányzat már a 2018 után követendő gazdasági stratégián dolgozik.

Kijelentette, nem érzi jogosultnak magát arra, hogy eldöntse, vállaljanak-e politikai szerepet a lányai. "Ők fiatalok, de mégis felnőttek, és maguknak kell meghatározniuk a jövőjüket" - mondta, rámutatva, hogy a lányai tudománnyal és egyéb "nemes" és "szükséges" dolgokkal foglalkoznak, amelyekben örömüket lelik.

Fejlődő demokrácia

Eszmefuttatásában kitért arra, hogy az orosz politikai rendszer és belső demokrácia fejlődik és bonyolultabbá válik, az országot nehezebb kormányozni, mint korábban. Reményét fejezte ki, hogy a rendszer megerősödik, és olyan egyensúlyok jönnek benne létre, amelyek lehetővé teszik, hogy mindig működőképes és fejlődésorientált maradjon.

Szót ejtett arról, hogy a kormányzó Egységes Oroszország támogatottsága a parlamenti választási kampány idején elhangzott bírálatok nyomán valamelyest visszaesett, de szavai szerint az ellenzéki pártok nem kínálnak reális megoldást. "Nem mondják ki, hogy készek-e magukra vállalni a felelősséget egyes nem népszerű, de végeredményben szükséges döntésekért" - fogalmazott az elnök.

"Talán a NATO-val készülnénk háborúzni, vagy mi?"

Putyin szerint az oroszokat a nyíltság, sőt némi naivitás jellemzi, de legfontosabb megkülönböztető vonásuk az igazságosságra, valamint az erkölcsi eszményre való törekvés. Az orosz elnök "lázálomnak" nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Moszkva fenyegetést jelentene a balti államok számára, és kijelentette, hogy Oroszország "abszolút békeszerető" és együttműködésre törekvő külpolitikát kíván folytatni. "Úgy gondolom, a politikával foglalkozó józan gondolkodású emberek tudatában vannak annak, hogy a balti államok elleni orosz fenyegetésre való hivatkozás teljes egészében lázálom. Talán a NATO-val készülnénk háborúzni, vagy mi?" - tette fel a kérdést.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg a NATO-országokban 600 millióan élnek, addig Oroszország lakossága 146 milliós. "Igen, nukleáris hatalom vagyunk. De önök valóban azt feltételezik, hogy a Baltikum meghódítására készülünk a nukleáris fegyver bevetésével? Micsoda lázálom ez?" - kérdezte az orosz elnök.

A Krímmel kapcsolatban, ahol a lakosság 70 százaléka orosz nemzetiségű, a többiek pedig anyanyelvi szinten beszélik az oroszt, azzal érvelt, hogy a nép akarata volt az egyesülés Oroszországgal. Kifogásolta, hogy amíg Koszovó esetében érvényt lehetett szerezni a népakaratnak, addig a Krím esetében ugyanezt nem akarják elismerni. Kifejezte óhaját, hogy Oroszország befolyása "lényegesen" nagyobb legyen a világban. "De ezt mi abszolút békés és pozitív tartalommal töltjük meg: gazdaságival és humanitáriussal, olyan befolyással, amely a szomszédjainkkal való egyenjogú együttműködéssel függ össze. Ezt célozzuk a külpolitikánkkal és a külgazdasági tevékenységünkkel. Efelől senkinek ne legyen kétsége" - hangoztatta.

A kérdésre, hogy változtatott volna-e e bármit Oroszország nyugati politikáján, ha előre látja a dolgok alakulását, Vlagyimir Putyin kijelentette: "Nem, semmit sem tettem volna másképp. Úgy gondolom, hogy nyugati partnereinknek kellett volna sok mindent másképp csinálniuk." "Hiszen amikor a Szovjetunió megszűnt létezni, egy új Oroszország jött létre, és mi egyszerűen kitártuk karjainkat nyugati partnereink felé. Emlékezzen vissza, mibe kerültek nekünk az olyan gesztusok, mint a lehallgató berendezés feltárása a moszkvai amerikai nagykövetségen. Velünk senki sem járt el hasonlóképpen. Úgy gondolja, hogy a CIA-nak nincsenek nálunk lehallgató berendezései? Persze, hogy vannak. Mi több, ők csak felerősítették az ilyen irányú tevékenységüket" - mondta az orosz elnök.

Putyin az interjúban hangot adott meggyőződésének, hogy a körülmények akadályozták meg Barack Obama amerikai elnököt abban, hogy eleget tegyen választási ígéretének, és bezárassa a guantánamói börtönöket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?