Törökország keményen védi déli határát

Törökország nem hagyja, hogy terroristák áthatoljanak az ország déli határán - jelentette ki csütörtök este tartott sajtóértekezletén Recep Tayyip Erdogan államfő.

Előzőleg az Egyesült Államok elítélte, hogy török egységek és egyes szíriai lázadók egymás ellen harcolnak Észak-Szíriában, és felszólította őket, hogy inkább fogjanak össze az Iszlám Állam ellen.

Ankara a múlt héten indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán azért, hogy megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amely a közelmúltban átlépett az Eufrátesz folyó nyugati partjára és ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát.

A török vezető csütörtökön kijelentette, hogy az Iszlám Állam dzsihádista szervezet, valamint az YPG fenyegette Törökországot, amely területén harcot vív a kurd felkelőkkel. Mint mondta, sikeresen halad a török katonai akció Észak-Szíriában, ahol 400 négyzetkilométernyi területet tisztítottak meg a Iszlám Állam és az YPG fegyvereseitől. Törökország egy biztonsági övezetet akart kialakítani Szíriában, de az elképzelést nem támogatták a világ hatalmai - tette hozzá Erdogan.

Kapcsolódók

Kimaradt?