Szíria: a törökök és a kurdok tűzszünetben állapodtak meg

Az amerikai Középső Parancsnokság (Centcom) szerint a Szíriában egymás ellen harcoló török haderő és a kurd milíciák tűzszünetben állapodtak meg.

John Thomas szóvivő megfogalmazásában ez a tűzszünet „laza” és remények szerint legalább pár napig tiszteletben tartják. A két fél közti tűzszünetről már egy nappal korábban is érkeztek hírek, de ezek nem bizonyultak megalapozottaknak.

Az ezredes elmondta, hogy az elmúlt órákban arra kaptak biztosítékot, hogy a harcokban részt vevő valamennyi fél beszünteti az egymás elleni küzdelmet és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra összpontosítja erejét. 

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy mind a törökök, mind az úgynevezett szír demokratikus erők (az Aszad elnök ellen harcoló arabok és kurdok koalíciója) párbeszédet kezdtek egymással és az amerikaiakkal is.

Törökország hadserege a múlt héten lépte át a szíriai határt és indította meg hadműveleteit Szíria északi vidékein, részben az Iszlám Állam dzsihadistái, részben pedig a kurdok ellen. Ankara azt állítja, hogy célja a határvidék megszabadítása a dzsihadistáktól és a kurdoktól, akiket szintén terroristáknak bélyegez.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap, a G20-as országcsoport kínai találkozóján megbeszélést folytat Recep Tayyip Erdoğan török államfővel.

Kapcsolódók

Kimaradt?