Alkotmányt módosítana Sarkozy a burkini betiltásához

Alkotmánymódosítást javasolt hétfőn Nicolas Sarkozy volt francia államfő annak érdekében, hogy lehetővé váljon a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésének tiltása nyilvános helyeken.

Az ügy előzménye, hogy pénteken a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács a szabadságjogokkal ellentétesnek ítélte meg egy helyi önkormányzat e tárgyban született rendeletét.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a La Croix című katolikus napilapban hétfőn megjelent interjúban jelezte, hogy a jobboldali ellenzék javaslatával ellentétben a kormány nem kívánja törvénnyel szabályozni a kérdést, miután egy ilyen törvény alkotmányellenes lenne.

Sarkozy, ugyanakkor ismét a burkini betiltását szorgalmazta, mert szerinte "a polgármestereket nem szabad a jelenlegi helyzetben magukra hagyni". A volt államfő szerint mindenképpen szükség van egy új törvényre, miután a szabályozás hiánya feszültségeket teremt.

 "A feszültségeket a tekintélyhiány és a szabályok hiánya teremti hazánkban. Fejetlenség van, félelem" - fogalmazott Nicolas Sarkozy. Arra az újságírói felvetésre, hogy egy ilyen törvény alkotmányellenes lenne, a volt elnök azt válaszolta: "Akkor megváltoztatjuk az alkotmányt. Már vagy legalább harmincszor módosítottuk, ez nem gond."

Az ellenzék vezető politikusa szerint az alapvető kérdés az, hogy "a társadalom alkalmazkodik-e a joghoz, vagy pedig a jogot kell adaptálni a társadalomhoz". Megismételte, hogy szerinte a burkini "a szélsőséges, politikai iszlám provokációja, amely a köztársaság ellenállási képességét teszi próbára".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?