Hatvan holttestre bukkantak egy mexikói tömegsírban

Eltűnt rokonaikat kereső családok bukkantak rá arra a legalább hatvan holttestre, amelyeket egy tömegsírba temettek a Mexikó keleti részén fekvő, az ország egyik legveszélyesebb térségének számító Veracruz szövetségi államban.

A földi maradványokat Colinas de Santa Fe település közelében találták meg - közölte Lucia de los Angeles, a Colectivo Solecito nevű aktivistacsoport szóvivője.

A Colectivo Solecito tagjai már évek óta kutatnak elhurcolt emberek után Mexikóban. Az eltűnésekért kiterjedt bűnszervezeteket és az állami biztonsági erőket teszik felelőssé. „Veracruzba rendkívüli mértékű erőszakot hozott a drogháború, amely a rendőröknek és a katonáknak gyakorlatilag teljes körű felhatalmazást adott arra, hogy fegyvereiket bevessék” - mondta De los Angeles.

Veracruz Mexikó egyik legveszélyesebb szövetségi államának számít, ahol egyszerre több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért.

Az ugyancsak Veracruzban fekvő Tierra Blancában januárban öt fiatal eltűnt, miután őrizetbe vette őket a mexikói rendőrség. Később arra utaló nyomok kerültek elő, hogy a biztonsági erők átadták őket a Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció - CJNG) nevű drogkartellnek, amelynek tagjai feltehetően lemészárolták őket.

Megfigyelők szerint a 2010-ben alakult CJNG mára az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált, jelöletlen tömegsírban 64 áldozata holttestét földelte el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?