Véres rajtaütésben öltek meg 15 rendőrt Mexikóban

Tizenöt rendőr meghalt és öt megsebesült Mexikóban egy rendőrkonvoj ellen elkövetett rajtaütésben, amely hosszú ideje a legvéresebb támadás volt a hatóságok ellen a drogháború sújtotta országban – közölte kedden Jalisco állam ügyészi hivatala.

A támadás az ország déli részén, Jalisco szövetségi állam egy kietlen térségében történt hétfőn. A rendőrkonvoj autóit az elkövetők szétlőtték, a rajtaütés során a járművek kiégtek. Az áldozatok az állami rendőrség tagjai voltak, akik Puerto Vallara üdülővárosából Guadalajarába, Jalisco székhelyére tartottak  – közölte az ügyészség. 

Az elkövetők kiléte egyelőre nem ismert, de megfigyelők szerint az utóbbi időben egyre inkább megerősödött Jaliscói Új Nemzedék Kartell (Cártel de Jalisco Nueva Generación) nevű drogbanda állhat a hétfői, illetve több korábbi hasonló támadás mögött.

Egy héttel ezelőtt a jaliscói rendőrfőnököt rabolták el és próbálták meg megölni fegyveresek, március 19-én pedig öt szövetségi rendőrt öltek meg egy, a mostanihoz hasonló rajtaütés során. Az ügyészség szerint a rendőrfőnök elrablása megtorlás volt, amiért a hatóságok egy héttel korábban végeztek a bűnszervezet egyik vezetőjével.

Mexikóban legutóbb 2010-ben történt ehhez foghatóan súlyos támadás a rendőrség ellen, akkor a Jaliscóval szomszédos Michoacan szövetségi államban 12 szövetségi nyomozóval végeztek. Megfigyelők szerint a 2010-ben alakult Jaliscói Új Nemzedék Kartell mára az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált jelöletlen tömegsírba 64 áldozata holttestét helyezte el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?