Charlie Hebdo-merénylet: Bulgária kiadja az egyik tettes rokonát

Egy bolgár bíróság döntése értelmében kiadják Franciaországnak a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni tavalyi merénylet egyik elkövetőjének sógorát, a francia állampolgárságú Mourad Hamydot terrorizmussal vádolják a francia hatóságok.

A szófiai városi bíróság keddi közleménye szerint a húszéves francia férfi a múlt heti meghallgatásán tagadta az ellene felhozott vádakat, és maga is mielőbbi kiadatását kérte Franciaországba. Emellett kifogásolta bulgáriai őrizetben tartásának körülményeit. A szófiai ügyészség tagadta, hogy bármi felróhatót követtek volna el ellene, és leszögezték: ugyanúgy bántak vele, ahogy minden más őrizetessel.

A francia férfi idén július 26-án – Magyarországon és Szerbián át – érkezett vonattal Bulgáriába, közlése szerint turistaként. Két nappal később a Kapitan Andreevo-Kapikule bolgár-török határátkelőnél belépett Törökországba, ahonnan azonban öt évre ki volt tiltva, ezért azonnal visszatoloncolták Bulgáriába. Ott őrizetbe vették, miután Franciaország július 29-én európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Hamydot azzal gyanúsítják, hogy csatlakozni akart Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezetéhez.

Hamyd nővére volt a felesége a dzsihadista Chérif Kouachinak, aki 2015. január 7-én fivérével, Saiddal behatolt a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, és 12 embert megölt, 11-et pedig megsebesített. A merénylet másnapján Hamydot is őrizetbe vették, de két nap után szabadon engedték, mert nem találtak a bűnösségére bizonyítékot.

Kapcsolódók

Kimaradt?