Beleegyezett a kiadatásába a Charlie Hebdo-merénylő társa

Mourad Hamyd, a Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap szerkesztősége elleni tavalyi merénylet egyik elkövetőjének sógora elfogadta, hogy Bulgária kiadja őt Franciaországnak - közölte a férfi ügyvédje kedden.

Egy szófiai bíróság szerdán tárgyalja a Franciaországban terrorcselekményekkel gyanúsított férfi kiadatási kérvényét. Érvényes letartóztatási parancs van ellene, Mourad Hamyd vissza akar térni Franciaországba, ennek semmilyen jogi akadálya nincsen – mondta a hivatalból kirendelt bolgár ügyvéd, Dragomir Alekszandrov. Az ügyvéd szerint Hamydot, aki a gyanú szerint csatlakozni kívánt Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezethez, egy héten belül kiadhatják.

Franciaország július 29-én adott ki európai elfogatóparancsot Hamyd ellen terrorcselekmények, illetve terrorcselekmények elkövetésére készülő bűnszervezethez való tartozás vádjával.

A húszéves egyetemista, akinek nővére, Izana a Charlie Hebdo elleni merénylet egyik elkövetőjének, Chérif Kouachinak a felesége volt, Magyarországon és Szerbián át érkezett vonattal július 26-án Bulgáriába, majd a bolgár főügyészség szerint onnan Törökországba akart utazni, de a határátkelő török oldaláról azonnal visszatoloncolták, és a bolgár hatóságok őrizetbe vették.

Útvonala megfelelt annak, amelyet a Szíriában vagy Irakban az Iszlám Államhoz csatlakozni kívánó dzsihadista önkéntesek használnak – áll a francia letartóztatási parancsban. Eszerint Hamyd számítógépének vizsgálata során az is kiderült, hogy a férfi számos dzsihadista és Szíriával kapcsolatos honlapot tanulmányozott az utóbbi időben. Az a tény, hogy Bulgáriában poggyász nélkül vették őrizetbe, arra enged következtetni, hogy legalább egy cinkostársa volt – olvasható a letartóztatási parancsban.

Kapcsolódók

Kimaradt?