Észak-Írországban megöltek egy ismert lojalistát

Észak-Írországban lelőttek egy ismert lojalistát, az egyik legszélsőségesebb észak-írországi protestáns milícia tagját - közölték a helyi hatóságok hétfőn.

John Boreland - aki a brit fennhatóság fennmaradását pártoló Ulster Defence Association (Ulsteri Védelmi Szövetség, UDA) soraiba tartozott - vasárnap este halt meg, Belfast északi részén végeztek vele ismeretlen tettesek. Az ismert lojalista korábban állítólag több merényletet is túlélt, köztük két évvel ezelőtt egy olyat, amelyet a hírek szerint az UDA emberei vagy volt tagjai szerveztek ellene.

Az északír vezetés magas rangú tagjai elítélték a gyilkosságot. Arlene Foster miniszterelnök, a Demokratikus Unionista Párt vezetője megdöbbenésének adott hangot, és mindenkit a hatóságokkal való együttműködésre szólított fel a nyomozás sikere érdekében. Martin McGuinness miniszterelnök-helyettes pedig úgy fogalmazott, semmi sem igazolhatja egy jól ismert lojalista megölését. „Szégyenletes, teljes mértékben elítélem" - idézte a katolikus politikust a BBC.

John Boreland jól ismert és éveken át retteget alakja volt Észak-Belfast életének. Ő volt az UDA helyi csoportjának az egyik vezetője, zsarolás miatt börtönbe is zárták.

A rendőrség egyelőre túl korainak nevezte, hogy bármit is közöljön a gyilkosság indítékairól, de a férfi büntetett előélete és jól ismert bűnözői múltja, valamint az Ulsteri Védelmi Szövetség frakcióin belüli ellentétek miatt elképzelhetőnek tartja, hogy John Boreland megölése ezekkel állhat összefüggésben. 

Az 1971-ben alakult UDA az észak-írországi megbékélési folyamat részeként 2010-ben jelentette be, hogy leszerelte teljes fegyverzetét. A legnagyobb katolikus britellenes milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) már öt évvel korábban beszüntette a fegyveres harcot. 

Kimaradt?