Cioloș-Dragnea-csörte a háborús veteránok adómentességének ügyében

Keményen visszavágott Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek Dacian Cioloş miniszterelnök a háborús veteránok adómentességének ügyében. A kormányfő leszögezte, ne oktassa ki őt egy olyan pártnak a vezetője, amelynek kormányzása alatt megvonták azokat a kedvezményeket a háborús veteránoktól, amelyeket most rajta kér számon Dragnea.

„Tisztázni szeretnék egy dolgot: ez a kormány nem fogadott el egyetlen olyan módosító javaslatot sem, amely jogokat, kedvezményeket von meg a háborús veteránoktól, vagy adóval sújtja a jövedelmüket. Meglepve hallottam, hogy bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetnek az adótörvénykönyv egyes cikkelyei miatt, amelyet épp annak a pártnak a szakértői dolgoztak ki, és képviselői szavaztak meg a parlamentben, amely most rajtunk kéri ezt számon” – fogalmazott csütörtökön Dacian Cioloş miniszterelnök. Hozzátette: a technokrata kormány idén egyértelműsített bizonyos dolgokat, de az adótörvénykönyvet nem módosította.

„Dragnea úrnak ezeket tudnia kellene a közigazgatásban szerzett tapasztalatával” – szúrt oda a PSD elnökének a kormányfő. Cioloș leszögezte, hogy kormányának sok ostobaságot kellett az elmúlt időszakban korrigálnia és a háború veteránok helyzete is ilyen lesz. „Egyeztettem Anca Dragu pénzügyminiszterrel arról, hogy egy olyan sürgősségi kormányrendelettel módosítsuk az adótörvénykönyvet és korrigáljuk a Ponta-kormány hibáját, amit mellesleg a parlament is megszavazott. Úgy vélem, hogy az adómentesség minimális erkölcsi jóvátételként és anyagi juttatásként kijár a háborús veteránoknak és családtagjaiknak mindazokért az áldozatokért, amelyeket hoztak” – mondta el a Mediafaxnak Dacian Cioloş.

A kormányfő kikérte magának Liviu Dragnea PSD-elnök kioktatását, hangsúlyozva, „tudja, hogy mit jelent a veteránok tisztelete”. „Már gyerekként megtanultak ezt mert a családunkban is van egy háborús veterán, a szilágyperecseni nagyapám. Nagy hatással volt rám és neki köszönhetően vagyok olyan, amilyen. Ezekkel a támpontokkal nőttem fel, mélyen tisztelem azokat az embereket, akiknek ezt az országot köszönhetjük” – tette hozzá a miniszterelnök. Arra szólította fel a PSD vezetőjét, hogy mielőtt ilyen minősíthetetlen támadásokat fogalmazna meg, ellenőrizze le, hogy ki a felelős a háborús veteránok által jelzett helyzetért.

Egy nappal korábban Liviu Dragnea PSD elnök azzal vádolta meg a Cioloș-kabinetet, hogy egy olyan kormányrendeletet fogadott el, amely megfosztotta a háborús veteránokat az adótörvénykönyvben lefektetett kedvezményektől.

„Ezek az emberek, akik életüket kockáztatták Romániáért a II. világháborúban, Afganisztánban, Boszniába vagy Irakban felszólítást kaptak az adóhivataloktól, hogy június elsejétől eltörölték adómentességüket, fizessék be az adójukat. Ugyanez érvényes a fogyatékosokra is. Korábban a Cioloş-kormány megadóztatta a háborús veteránok nyugdíját is, akik visszamenőleg kell ezeket befizessék” – vádolta meg a kormányt Liviu Dragnea. Hozzátette: a háborús veteránok megpróbálták felvenni a kapcsolatot a kormányfővel, érdekelt kormányzati szereplőkkel, de senki nem állt velük szóba. „Ha ez a kormány nem képes cenzúrázni a háborús veteránok iránt érzett megvetését, akkor majd cenzúrázza őket a PSD egy bizalmatlansági indítvánnyal” – írta Liviu Dragnea szerdán kiadott közleményében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?