Volt ausztrál miniszterelnök jelentkezett az ENSZ főtitkári posztjára

Az ENSZ főtitkára szeretne lenni  Kevin Rudd volt ausztrál miniszterelnök, aki ehhez hivatalosan kérte a jelenlegi kormány támogatását.

A korábbi munkáspárti kormányfőnek szüksége van a Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő mögött álló jobbközép pártszövetség támogatására ahhoz, hogy hivatalosan benyújtsa jelentkezését a világszervezet főtitkári tisztségére. Julie Bishop külügyminiszter a Sky News tévéállomásnak elmondta, Rudd kérte az ausztrál kormányt, hogy jelölje őt, a miniszterelnök pedig már korábban, többször is,  kijelentette, a kérdést a kabinet megvitatja.

Rudd komoly kihívás elé nézz, mert el kell nyernie a kormányon belüli Liberális Párt rendíthetetlen konzervatívjainak  a támogatását. Közülük ugyanis sokan ellenzik egy  munkáspárti vezető jelölését egy ilyen tekintélyes tisztségre. Az ausztrálok maguk is megosztottak a kérdésben, a Lowy Institute nevű tekintélyes ausztrál külpolitikai kutatóintézet felmérése szerint a lakosság 46 százaléka véli úgy, hogy Rudd jó ENSZ-főtitkár lehet, míg 49 százalék szerint nem. Amennyiben a munkáspárti vezetőnek sikerül megszerezni kormánya támogatását, akkor olyan jelöltekkel kell megméretnie magát, mint a volt új-zélandi kormányfő, Helen Clark. A jelenlegi ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun az év végén távozik tisztségéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?