Obama nyugalomra intette a nemzetközi közösséget

Barack Obama amerikai elnök óvatosságra intette a nemzetközi közösséget, azt mondta, hogy nincs ok a "hisztériára", nem szabad túlértékelni az Egyesült Királyság várható kilépését az Európai Unióból.

Obama szerint a britek döntésének egyáltalán nem lesznek "katasztrofális" következményei. Szerintem a legjobb, ha úgy tekintünk erre, hogy megnyomták a szünet gombot a teljes európai integráció folyamatán - fogalmazott az elnök.

Az elnök a kifejtette: a Brexitről szóló népszavazás után kis hisztéria alakult ki, mintha a NATO eltűnt volna, a transzatlanti szövetséget feloszlatták volna, és mindenki visszavonult a maga vackába. De nem ez történik - szögezte le Barack Obama, aki egyébként mindig is nyíltan támogatta az Egyesült Királyság bennmaradását az Európai Unióban.

Azt gondolom, hogy elkövetkezik a pillanat, amikor egész Európa azt mondja: szusszanjunk egyet és nézzük meg, hogyan őrizhetjük meg nemzeti identitásainkat, hogyan őrizhetjük meg az integráció előnyeit, és hogyan kezeljük választóink frusztrációját - fejtegette Obama.

Kapcsolódók

Kimaradt?