Winkler: vegyes érzelmekkel távoztunk a mai ülésről

Vegyes hangulat uralkodott az Európai Parlamentben kedden, amikor a rendkívüli plenáris ülésen elfogadták a Nagy-Britannia kilépési szándékának bejelentését sürgető határozatot – mondta el a Maszol érdeklődésére Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő.

Winkler Gyula úgy fogalmazott, Sógor Csaba képviselőtársával, a pro-európai politikai csoportok képviselőinek többségével összhangban megszavazta az állásfoglalást, és bár nem értettek egyet minden részlettel, semmiképp nem akartak volna Marine Le Pen vagy Nigel Farage mellett lenni a voksukkal.

A képviselő szerint logikus, hogy sürgetni kell a brit kollégákat, mondják meg, mi a következő lépés, vállalják a felelősséget – ez a teljes Európai Unió javára volna. Arra a kérdésre, hogy van-e esély a bennmaradásra, azt válaszolta, mindössze annyit mondhat, a brit belpolitikai fejetlenséget látja csupán, és azt a felelőtlenséget, ahogyan megosztották a társadalmat a brexit-kampány során. Jogilag bent maradhatnak még, hiszen a brit parlamentnek van rá lehetősége, a kérdés, hogy vállalja-e valaki a népakarattal való szembemenést.

Azt a hírt, hogy a skót és ír képviselők sírtak a találkozón, nem tudta megerősíteni, mert a terem végében ül: „de nem zárom ki. Az egyik skót képviselő, aki a vita végén arról beszélt, hogy ők bent akarnak maradni Európában, szinte a teljes terem állva tapsolta meg. Volt egy pár nagyon populista és durva beszólás, ahogy néhány jó is, amelyek a szolidaritásról, jövőről és fiatalokról is – összességében vegyes érzelmekkel távoztunk a mai ülésről”.

Címlapi illusztráció: mshcdn.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?