Juncker a brit EP-képviselőknek:„ Miért vagytok még egyáltalán itt?”

Sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden az Európai Parlament (EP) rendkívüli plenáris ülésén.

Felszólalásában leszögezte, nem lenne elfogadható, ha a brit kormány megpróbálna bizonyos kérdésekben zárt ajtók mögött megállapodásra jutni, még mielőtt bejelentenék az ország hivatalos kilépési szándékát.

Hozzátette, a Nagy-Britannia uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazást követően figyelmeztette az uniós biztosokat és a bizottság főigazgatóit, hogy nem kerülhet sor titkos tárgyalásokra.

Juncker emellett a helyzet mielőbbi tisztázásra szólította fel Londont. "Nem engedhetjük meg magunknak ezt a bizonytalanságot" - mondta, hozzátéve, hogy rendkívül szomorú a brit népszavazás eredménye miatt, de tiszteletben kell tartani.

"Nagyon súlyos órákat élünk, a brit referendum szárnyunkat szegte, de igyekszünk tovább repülni" - közölte Juncker, aki cáfolta a betegségéről szóló híreket. "Nem vagyok fáradt, nem vagyok beteg egyáltalán, itt vagyok, és utolsó lélegzetemig az egységes Európáért fogok harcolni" - hangsúlyozta.

Miért vannak még egyáltalán itt?

Juncker az ülésen laza hangnemet is megütött. "Miért vannak még egyáltalán itt?" - viccelődött a brit EP-képviselőkkel. "Ez volt az utolsó alkalom, hogy itt tapsolt, és meg vagyok lepve, hogy még itt van" – szúrt oda a beszéde elején valakinek. A közvetítésből nem derült ki, hogy pontosan kinek.

Az EP rendkívüli brüsszeli ülését az uniós tagságról kiírt brit népszavazás eredménye miatt hívták össze.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?