Olasz elnök: Olaszország megbecsüli a területén élő román közösséget

Olaszország megbecsüli a területén élő nagyszámú, egyre jobban beilleszkedő román közösséget, amellyel az ókorig visszanyúló közös történelmi és kulturális örökség is összeköti - hangoztatta Sergio Mattarella olasz elnök kedden Bukarestben, miután Klaus Johannis államfővel tárgyalt.

Közös sajtótájékoztatójukon mindketten példaértékűnek nevezték a két ország stratégiai partnerségét. Iohannis főleg az Olaszországban élő románok kulturális és nyelvi identitásának megőrzésére helyezte a hangsúlyt, Mattarella pedig a migrációs válságról, az európai összefogás szükségességéről beszélt.

Johannis rámutatott: a két ország közös célkitűzése, hogy a románok úgy tudjanak beilleszkedni az olasz társadalomba, szerepet vállalni annak közéletében, gazdasági fejlődésében, hogy közben románságukat is megőrizzék. A külföldön dolgozó több mint hárommillió román vendégmunkás közül a legtöbben, körülbelül egymillióan Olaszországban élnek.

Johannis megjegyezte: Romániában is jelentős olasz történelmi kisebbség él, rajtuk kívül pedig nagy számban telepedtek le az országban olasz befektetők és üzletemberek. A két ország közti kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta 13 milliárd eurót, Olaszország Románia második legfontosabb üzleti partnere. A migráció tekintetében Románia olyan hatékony intézkedéseket szorgalmaz, amelyekre az uniós tagállamok közösen vállalkoznak - mondta Johannis.

Róma támogatja Románia schengeni csatlakozását

Az olasz elnök kifejtette: a migráció korszakos, hosszan tartó jelenség, amelyre közös, átfogó választ kell találnia az EU-nak. Szerinte ez az egész unió problémája, nemcsak azon országoké, amelyekbe a migránsok érkeznek. Olaszország ezért "közös hozzájárulást" szorgalmaz és együttműködést azokkal az országokkal, ahonnan a migránsok útnak indulnak, különben a jelenség kezelhetetlenné válik - figyelmeztetett Mattarella.

Elmondta: Olaszország megteszi a szükséges intézkedéseket a területére érkező migránsokért, de "befogadásuk felelősségét" szerinte az EU egészének kell vállalnia, nemcsak a sürgősségi helyzetekben, hanem "történelmi léptékben, a jelenség egésze" tekintetében.

Arra is kitértek: Róma támogatja Románia schengeni csatlakozását, amelytől az olasz fél az európai szolidaritás erősödését reméli, a román elnök pedig azt állította, hogy országa felvétele a belső határellenőrzés nélküli övezetbe az EU külső határainak védelmét erősítené.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?