Putyin ismét válaszlépésekkel fenyegette meg Romániát

Románia és Lengyelország Oroszország "célkeresztjébe" kerülhet az amerikai rakétapajzs elemeinek befogadása miatt – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin.

A Reuters által idézett orosz államfő Aténban, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről. Ez a második alkalom a romániai deveselui bázis üzembe helyezése után, amikor Putyin nyíltan fenyegeti Bukarestet.

„Tegnap talán még nem tudták a Románia szóban forgó vidékén (a deveselui amerikai bázis közelében – szerk. megj.) élő emberek, hogy milyen célkeresztben lenni, de ma meg kell tennünk bizonyos lépéseket annak érdekében, hogy megvédjük Oroszország biztonságát. Ugyanígy fogunk tenni Lengyelországgal is” – jelentette ki Putyin.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország Washington lépéseire reagál: „nem fogunk semmit tenni, amíg nem látunk rakétákat a velünk szomszédos területeken”.

Az Egyesült Államok május közepén hozta működésbe európai rakétapajzsának Romániába telepített elemeit. Moszkva szerint ez fenyegetést jelent Oroszország biztonságára. Washington szerint a rakétapajzs csupán az Egyesült Államok és Európa védelmét szolgálja, és nem irányul Oroszország ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?