Putyin a deveselui rakétapajzsról: Moszkva ellenlépeseket fontolgat

Oroszország számára fenyegetést jelentenek az amerikai rakétapajzs lengyelországi és romániai elemei, és ellenlépéseket fontolgat – jelentette ki pénteken Vlagymir Putyin.

Az orosz államfő a hadiipar vezetőivel tartott tanácskozáson nyilatkozott erről, egy nappal azután, hogy csütörtökön amerikai, román és NATO-vezetők jelenlétében avatták fel és helyezték üzembe a romániai deveselui katonai támaszponton a rakétavédelmi rendszer részétét képező létesítményt.

Hosszú hetek óta ez az első alkalom, hogy Putyin személyesen fejti ki Moszkva korábban többször hangoztatott ellenséges álláspontját az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésével kapcsolatban.

„A létesítmény üzembe helyezése után el kell gondolkodnunk azon, hogy milyen intézkedéseket hozzunk e fenyegetés kivédésére” – idézte az AFP az orosz államfőt. Putyin hozzátette, Oroszország nem kezd „újabb fegyverkezési hajszába”.

Mint ismert, az elmúlt napokban Moszkva több alkalommal is kemény hangnemű állásfoglalásokban bírálta a rakétapajzs elemeinek üzembe helyezését. Legutóbb Putyin szóvivője adott ki nyilatkozatot ezzel kapcsolatban.

 Az orosz stratégiai rakétaerők parancsnoka nemrégiben kijelentette: Oroszország olyan új interkontinentális ballisztikus rakétákat fejleszt ki, amelyeknél külön figyelmet fordítanak arra, hogy képesek legyenek áthatolni az amerikai rakétapajzson.

Kapcsolódók

Kimaradt?